NESVAKIDAŠNjE za naše teatarske prilike, jedno pozorište "otkazalo" je festivalsku saradnju: posle nastupa SNP na ovogodišnjem "Barskom ljetopisu", na fejsbuk-nalogu kuće izašlo je obaveštenje da ubuduće neće učestvovati u programu ovog letnjeg festivala u Crnoj Gori. U saopštenju SNP navodi se, između ostalog, da je razlog njihovog nezadovoljstva "loša organizacija, neadekvatni uslovi, kao i propusti - zbog čega su se članovi ansambla osećali poniženo sve vreme boravka".

Potez je povučen posle gostovanja predstava "Tartif"(koprodukcija sa Narodnim pozorištem Sombor) u julu, i "Krvavih svadbi" (sa Budva grad teatrom) mesec dana kasnije, obe u režiji Igora Vuka Torbice. Prekidu saradnje prethodilo je protestno pismo "Ljetopisu" sa zahtevom da se za gostovanje druge predstave promeni smeštaj, jer se pre toga u Hotelu "Sidro" desila krađa. A da je bilo i drugih razmirica, ukazuju i navodi iz pisma da su neistinite tvrdnje o bahatosti glumice Hane Selimović, kao i da se direktorka festivala Ksenija Popović Ivanišević mešala u autorski rad Igora Vuka Torbice.


PROČITAJTE JOŠ: PISCI U FOKUSU: U Vrnjačkoj Banji počinje 43. Festival filmskog scenarija

- Nisam bio ni na jednom od ova dva izvođenja, ali su do mene stizale različite vesti od kolega - kaže u izjavi za "Novosti" Zoran Đerić, upravnik SNP. - Zato sam se u prvom pismu direktorki festivala (posle "Tartifa") požalio na loše higijenske uslove u hotelu "Sidro", kao i događaje koji su usledili (pljačku sobe naše operativne direktorke), ne bismo li tako izbegli moguće neprijatnosti. Tražili smo promenu smeštaja, a dobili odgovor (sa priloženim pismom direktora "Sidra"), u kojem se problem priznaje, ali deo krivice prebacuje na neke članove ansambla i njihove prevelike zahteve.

Kako ističe Đerić, odgovor iz Bara stigao je samo dan pre novog gostovanja, kad su glumci već bili smešteni u gorem hotelu.

- Istini za volju, bili smo na to upozoreni. U interesu predstave prešli smo preko svega, mada je u ansamblu bilo inicijativa da se predstava otkaže. Kako se slična situacija ne bi ponovila, Drama SNP je insistirala da se javno oglasimo. Dok se ne promene okolnosti i izglade nesporazumi (verujem da je i njih bilo) - nećemo učestvovati u "Barskom ljetopisu".

Upravnik Zoran Đerić


ODGOVOR ORGANIZATORa

ORGANIZACIONI tim "Barskog ljetopisa" u odgovoru SNP naglašava da žali zbog hotelske krađe, ali i da "oštećena osoba nije podnela prijavu, pa je nadoknada štete ostala stvar dogovora između nje i uprave hotela". Takođe, podsećaju da su u jeku sezone bili prinuđeni, da na zahtev pozorišta, nađu drugi smeštaj. Ali, i da su upozorili da je taj hotel lošijeg kvaliteta. Odbijaju i primedbe na lošu organizaciju, ističući da su gosti zaboravili delove scenografije u Srbiji, pa su ih zaposleni "Ljetopisa" nabavili za potrebe predstave...