ПИСЦИ У ФОКУСУ: У Врњачкој Бањи почиње 43. Фестивал филмског сценарија

Г. Ћировић

13. 08. 2019. у 11:30

ПИСЦИ У ФОКУСУ: У Врњачкој Бањи почиње 43. Фестивал филмског сценарија

Фото Промо Сцена из филма "Пси умиру сами"

У такмичарском програму публика ће имати прилику да види укупно 14 играних филмова српске кинематографије насталих између два фестивала

ТРАДИЦИОНАЛНИ, 43. по реду, Фестивал филмског сценарија, једна од најстаријих манифестација ове врсте у Србији, почеће вечерас у Врњачкој Бањи пројекцијом филмова "Краљ Петар Први", за који су сценарио написали Милован Витезовић, Петар Ристовски и Владимир Ћосић, и "Пси умиру сами", Николе Петровића.

Прочитајте још: Милић: Мој филм се бави страхом међу Србима на Косову

У организацији овдашњег Културног центра, а под покровитељством Министарства културе и информисања и локалне самоуправе, током пет фестивалских дана, све до 17. августа, на летњој позорници врњачког амфитеатра "Данило Бата Стојковић", као и у биоскопској сали, публика и стручни жири, који чине Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић и Милан Никодијевић, у такмичарском програму имаће прилику да види укупно 14 играних филмова српске кинематографије насталих између два фестивала.

Прочитајте још: Горан Комар: Ћирилица је универзално балканско писмо

Осим два остварења на свечаном отварању, у трци за награду наћи ће се и "Александра" Саше Радивојевића, "Ајвар" Ане Марије Роси и Маје Тодоровић, "Четири руже" Балше Лабовића и Василија Никитовића, "Злогоње" Марка Манојловића и Милоша Кречковића, "Делиријум тременс" Горана Марковића, "О животу и смрти" Предрага Перишића, "Терет" Огњена Главонића, "Такси блуз", за који су сценарио написали Марко Бацковић и Марко Јоцић, "Шавови" Елме Татарагић, "Режи" Драгана Николића, "Јужни ветар" Милоша Аврамовића и Петра Михајловића и "Пијавице", урађене по сценарију Давида Албахарија, Драгана Маринковића и Душана Спасојевића.

Ван конкуренције биће приказан документарац Данета Станојчића "Године у (в)етру", а у постфестивалском програму "Преко плота" и филмови "Балканска међа", "Између дана и ноћи" и "Која је ово држава".

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

НИ ове године неће изостати традиционална Школа филмске драматургије "Слободан Стојановић", а у оквиру пратећих програма предвиђени су и изложба "Великани српског глумишта", промоција монографије "Милена Дравић, или кључ снова", Симпозијум "ТВ серије и филмови: преплитања и укрштања", као и селекција студентских филмова ФДУ "Млади лавови".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације