TREĆI BEOGRADSKI KONTRAPUNKT: Umetnost i rat

Jl. B.

sreda, 12. 06. 2019. u 06:15

ТРЕЋИ БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ: Уметност и рат

Emir Kusturica i Vladan Vukosavljević Foto Tanjug

Učesnici okruglog stola Jugoslovenskoj kinoteci, baviće se temom "Umetnost u vremenima krize i ratova: pogled iz današnjice. Gosti Ahmadzade, Despot, Sadulajev...

TREĆI "Beogradski kontrapunkt", koji će biti održan 18. juna od 10 časova u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke, baviće se temom "Umetnost u vremenima krize i ratova: pogled iz današnjice". Učesnici okruglog stola biće Habib Ahmadzade, Slobodan Despot, Džang Đićijang i German Sadulajev, a uvodničari i moderatori razgovora ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica.

"Beogradski kontrapunkt", u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka je skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova.

PROČITAJTE JOŠ - Guši se kulturno obilje planete

Ahmadzade je jedan od vodećih iranskih proznih pisaca, reditelj i scenarista, profesor Univerziteta umetnosti u Teheranu, ali i učesnik iransko-iračkog rata. Gost iz Švajcarske Despot je urednik u izdavačkoj kući L'Age d'Homme, za koju je na francuski preveo dela Dobrice Ćosića, Miloša Crnjanskog i Mome Kapora. Đićijang je kineski dramski pisac, rukovodilac Udruženja dramskih pisaca Šandonga, predsednik Akademije umetnosti, direktor Dramskog studija i mentor na Univerizitetu umetnosti provincije Šandong. Sadulajev je jedan od vodećih ruskih proznih pisaca srednje generacije i društveni analitičar, veoma aktivan učesnik društvenog i kulturnog života u Rusiji.


PRETHODNI UČESNICI

NA prvom okupljanju 2017. godine na pitanja postavljana u okviru teme "Šta književnost može da učini u današnjem vremenu?" odgovarali su Peter Handke, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, Ju Hua i Milovan Danojlić. Na prošlogodišnjem skupu, posvećenom temi "Šta sa globalizacijom u kulturi?", debatovali su Džang Kangkang, Jurij Poljakov, Gunar Kvaran, Fransisko Lopez Sača, Dejvid Homel i Vladimir Pištalo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)