Susret Istoka i Zapada kroz strip

Marina Mirković

nedelja, 01. 07. 2018. u 11:00

Сусрет Истока и Запада кроз стрип
Jubilarna Balkanska smotra devete umetnosti u Leskovcu donosi bogat program

BALKANSKA smotra mladih strip autora svojim dvadesetim izdanjem obeležava jubilej koji pre nje nijedan strip festival u Srbiji nije dočekao, a prebogat program je tokom protekla tri dana ponovo pretvorio Leskovac u centar devete umetnosti, sa čak 24 dešavanja i devedesetak atraktivnih gostiju.

Ono što Balkansku smotru mladih strip autora izdvaja od drugih festivala jeste i to što je usmerena ka boljem povezivanju i saradnji između nacionalnih kulturnih scena. Poseban kuriozitet ovogodišnje smotre je gostovanje njujorškog scenariste Aleksandra Simonsa, koji u svom rezimeu ima "Dizni" i "DC", kao i pisanje "Betmena", "Skubi Dua" i "Arčija", i Dimitrija Narožnog, strip crtača iz Moskve.

PROČITAJTE JOŠ: Strip kao most

- Upravo ovaj susret Istoka i Zapada, Amerike i Rusije, u Leskovcu, na jubilej festivala, simbolizuje uspeh misije koju je Balkanska smotra sebi zacrtala jula 1998, i mera je ostvarenosti tada postavljenog cilja: da pokrenem strip festival koji će, sem podrške mladim autorima, služiti za bolje povezivanje među narodima koristeći devetu umetnost kao vezivno tkivo - navodi pokretač smotre Marko Stojanović, scenarista i pedagog. - Veliki korak u tom smeru je i potpisivanje Balkanske deklaracije o partnerstvu i saradnji među festivalima iz Leskovca, Beograda, Niša, Sombora, Kragujevca, Prizrena, Laktaša, Herceg Novog i Sofije - odnosno formiranje svojevrsnog balkanskog saveza strip festivala, čiji će osnovni zadatak biti kulturna razmena, međusobna podrška i osnaživanje manifestacija za koje, nažalost, ne postoji dovoljno sluha u državnim kulturnim politikama. Ove godine smo na Balkanskoj smotri stavili akcenat na pružanje podrške još jednoj zapostavljenoj grupaciji - strip autorkama, uz gostovanje francuske autorke Klemans Vaser Dem, koja je juče otvorila izložbu "Savremeni francuski ženski strip" u Narodnom muzeju. Najavljeni su i neki ekskluzivni projekti poput "ženskog" broja niškog magazina "Strip presing" i "ženskog" albuma balkanskog serijala "Vekovnici".

DOBITNICI NAGRADA

U KONKURENCIJI od rekordnih 2.789 učesnika iz 61 zemlje, sa svih kontinenata, "Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana" u kategoriji strip crtača dobio je Babis Kourtis, a diplome Kalina Muhova i Aleksandar Anđelković. Istu plaketu, ali u kategoriji za ilustraciju, dobio je Tomi Džurovski, a diplome ilustratori Saša Džino i Andrijana Cvetković. Plaketa za scenario dodeljena je Ivanu Veljkoviću, a diplome Ivi Gruev i Filipu Stankoviću. Plaketu za strip teoriju dobio je Miloš Milošević, a diplomu Luka Vidosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije