Šezdeset osma u Studentu

M. A. K.

ponedeljak, 18. 06. 2018. u 11:28

Шездесет осма у Студенту
Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU povodom pet decenija od studentskih protesta na Beogradskom univerzitetu. Do petka tribine na kojima će govoriti učesnici i svedoci

POVODOM pet decenija od studentskih protesta na Beogradskom univerzitetu, u Galeriji nauke i tehnike SANU, večeras u 18 časova biće otvorena izloba "Šezdeset osma u 'Studentu'", koju će do petka pratiti tribine na kojima će govoriti učesnici i svedoci ovih već istorijskih zbivanja.

Razumevanje studentskih protesta i okolnosti koje su do njih dovele, nezamenljivo je bez prelistavanje brojeva "Studenta" iz 1968, jer je ovaj list studenata BU neposredno svedočio o zbivanjima tokom demonstracija i štrajka. Izložba karakterističnih stranica, tekstova, naslova iz tih izdanja "Studenta" pokazuje intelektualnu snagu generacije, njen slobodarski duh, obaveštenost o međunarodnim prilikama, povezanost sa studentskim pokretima u svetu, kritičnost prema stanju na univerzitetu, otvorenost za saradnju profesora kao autora... Na prvoj tribini koja će biti održana sutra, a čija je tema "Šta je ostalo od šezdeset osme - gde su danas šezdesetosmaši" govoriće Dragoljub Mićunović, Đorđe Malavrazić, Stanko Crnobrnja, Tomislav Peternek.


PROČITAJTE JOŠ:
Nada Popović Perišić: Više volimo ''bočne udarce'' nego naš uspeh

Učesnici tribine u sredu su Ljubiša Ristić, Đorđije Uskoković, Milivoje Majstorović, Branka Otašević, Sanja Radović, dok će o odjecima šezdeset osme u umetnosti, u četvrtak, razgovarati Milan Vlajčić, Milena Šešić Dragićević, Aleksandar Mandić, Mića Milošević i Srđan Vučinić. Završna tribina u petak nosi naslov "Studentski pokret u svetu 68", a njeni učesnici su Trivo Inđić i Vukašin Pavlović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije