Gran pri za MSU

M. A. K.

31. 03. 2018. u 09:17

Гран при за МСУ

Foto Salon arhitekture

Dodeljene nagrade 40. Salona arhitekture: Obnovu remek-dela Ivana Antića i Ivanke Raspopović, zdanja od izuzetne važnosti za našu kulturu

VELIKA nagrada, Gran pri 40. Salona arhitekture, pripala je Dejanu Todoroviću za projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Obnovu remek-dela Ivana Antića i Ivanke Raspopović, zdanja od izuzetne važnosti za našu kulturu, Todorović je sa svojim timom, prema oceni žirija, "izveo herojski, za vrlo kratko vreme, posvećeno, elegantno i s velikim poštovanjem prema objektu Muzeja savremene umetnosti i njenim autorima..."

Žiri kojem je predsedavala Snežana Ristić, a u kome su bili Branko Belaćević, Ružica Bogdanović, Predrag Milutinović i Veljko Radulović, konstatovao je da su radovi pristigli na konkurs (kandidovano ih je 180, a u konkurenciji za nagrade u sedam kategorija našlo ih se 75), u celini bili kvalitetniji nego prošlih godina.

Nagrada u kategoriji "Arhitektura" dodeljena je Milanu i Vladimiru Lojanici, za Poslovno-trgovački i hotelski centar "Rajićeva". U kategoriji "Gosti salona - delo u inostranstvu" nagrađeni su Branislav Mitrović, Siniša Tatalović i koautor Ognjen Krašni, za hotel "Kondo" u Kamenovu (Crna Gora), dok je nagrada za enterijer pripala Bojani Marković i Davidu Bilobrku za realizovano delo "4 zemlje 1 jezik".

Dodeljena su i priznanja, i to za arhitekturu Dejanu Miljkoviću i Jovanu Mitroviću (stambeni objekat u Tetovskoj ulici u Beogradu), kao i dva za enterijer - Aleksandru Rodiću (enoteka "Finovino") i Studiju Unknown (Jovana Miletić, Miloje Krunić, Marko Vuković) za delo KM21. Zbog sve više alternativnih, netipičnih praksi i inicijativa, koje su posledica sve nestabilnije pozicije arhitekture kod nas i u svetu, žiri je predložio savetu Salona da uvede novu kategoriju - aktivizam u arhitekturi.

POLETNE PEDESETE

PRIZNANJE je dobila i publikacija Dijane Milašinović Marić "Poletne pedesete u srpskoj arhitekturi". Ovo delo sagledava društveni, politički i socijalni kontekst nekadašnje Jugoslavije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije