KAKO je kada nenormalno postane normalno, mržnja veća od ljubavi, a žudnja za smrću jača od želje za životom - "svedoči" o devedesetim godinama prošlog veka istoimena predstava u režiji i adaptaciji Egona Savina, čija je premijera bila u utorak veče na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Dramski prvenac Gorana Milenkovića okupio je pet žena pored otvorene rake, nad kojom majke, supruge i ljubavnice oplakuju sadašnje i buduće mrtve, one čiji su život i kapital iznikli na ivici noža i zakona. Iako se radnja ovog komada odvija početkom novog milenijuma, sve je i dalje u atmosferi, uzrocima i posledicama poslednje decenije prethodnog stoleća, Jer, kako kaže reditelj, "jednu dekadu ne određuje kalendar već duh epohe".

PROČITAJTE JOŠ - Trag "Devedesetih"

U predstavi igraju Radmila Živković, Olga Odanović, Anastasia Mandić, Milica Gojković i, posle dugo vremena (na svojoj nekadašnjoj matičnoj sceni) Dragana Varagić. Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Stefan Savković, a specijalno za ovu priliku muziku i stihove je pisao Bora Đorđević.

Ružica Đinđić i Novica Antić


TRI PREMIJERE

PISAC komada je za svoj prvenac (pod nazivom "Laka nam zemlja") dobio nagradu "Slobodan Selenić". Ipak, na prvo izvođenje čekao je šest godina.

Aleksandar Đurica i Jelena Đurica Ćuruvija

Ali, "Devedesete" su, izgleda, pokrenule i neke dobre stvari - tako će mu u naredne dve nedelje biti postavljena na scenu još dva teksta, "Preljubnice" u režiji Maje Maletković, i "Granična lepota" u postavci Stevana Bodrože.

Ivan Medenica, Dejan Savić