Prokletstvo našeg doba

V. STRUGAR

17. 02. 2018. u 16:16

"Poslednji rok" u Beogradskom dramskom. Premijerno izvođenje 20. februara

Проклетство нашег доба

NA Dan pozorišta u godini njegovog jubileja (sedamdeset sezona), u Beogradskom dramskom će 20. februara premijerno biti izveden "Poslednji rok" Valentina Rasputina - priča o životu i smrti, ljubavi i ravnodušnosti, duhovnosti i zahvalnosti. Savremenog ruskog pisca, kojeg smatraju jednim od najznačajnijih predstavnika ruralne proze, našoj publici približiće reditelj, glumac, pedagog (ovog puta i u "ulozi" dramaturga, scenografa i kostimografa) Valerij Kirilov.

Predstava je nastala kao plod saradnje BDP i Volkov teatra, Ruskog državnog akademskog pozorišta iz Jaroslavlja. Kirilov (inače, član ove kuće), odlučio se za komad o otuđenju kao prokletstvu našeg doba. U takvom vremenu, najveće ogrešenje je odsustvo pažnje i ljubavi prema roditelju: u "Poslednjem roku" deca dolaze u zavičaj da posete majku koja je na samrti, ali će je neočekivano "pridići" iz kreveta njihovo prisustvo i dati volju za životom. Umesto da se raduju, deca su nervozna jer im "curi" vreme za povratak kući i svakodnevnim obavezama...

- Već na početku proba uočio sam spremnost i profesionalizam beogradskog ansambla, a to je veoma važno da se "zakuca prvi ekser" - kaže Valerij Kirilov. - U predstavi će gledaoci uočiti veliki kontrast između dubokog, lirskog proživljavanja i naglog prelaza prema formalnom teatru, onom s gradskih trgova. Na toj ljuljašci pokušavamo da zaljuljamo publiku, damo joj mogućnost da se zamisli, odmori i nasmeje. Inače, celu predstavu gledamo kroz dva lika: šestogodišnje devojčice pred kojom je ceo život, i starice koja je u odlasku...

Zanimljivost "Poslednjeg roka" (po zamisli reditelja) je da glavne glumice Danica Ristovski i Jadranka Selec, igraju dve starice Anu i Mironihu - ne u alternaciji, već naizmenično.


GLUMCI I SARADNICI

U PREDSTAVI igraju i Milena Pavlović Čučilović, Andrej Šepetkovski, Sandra Bugarski, Milica Milša, Tamara Aleksić, Jovo Maksić, Boris Komnenić, Nada Macaković i LJubomir Ćustić.

Koreograf je Maja Matić, prevodilac Viktorija Mirtinova, dok su saradnici na dramatizaciji, scenografiji i kostimu Andrej Šepetkovski, Milica Vučković i Ina Jadranski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije