VELIKA karijera Nebojše Glogovca, po mnogim kritičarima i najveća u pozorišnom i filmskom glumištu ovog prostora, započela je kao u holivudskom scenariju - slučajno.

Posle gimnazije postao je student psihologije na Filozofskom fakultetu, ali se posle dve godine predomislio i 1990. upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

"Za to je bio kriv pokojni Milenko Zablaćanski, on me je nagovorio da odem na glumu, jer je u pančevačkom amaterskom studiju 'Atelje mladih' režirao neke predstave. Milenko me je startovao da stanem na scenu, ohrabrio me je, on me je spremio i za prijemni na FDU. Sve je to bilo kao da sam navođen, a nisam bio baš ni svestan toga", govorio je Glogovac.

Čarobna, veličanstvena magija njegovog dara i na sceni i pred kamerama, jednako je počela da očarava publiku, kritiku i reditelje, još u njegovim studentski danima i prvim ulogama koje su najavljivale glumačkog velikana. Glogovac je postao stipendista Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a 1996. i stalni član ansambla jedne od najčuvenijih scena u regionu, kojoj je u zaveštanje ostavio neponovljiv repertoar svih žanrova i uloge koje su ušle u istoriju. Istom strašću, srcem, krvlju i dušom oživljavao je i svoje junake na "pokretnim slikama" - igrao je u blizu 70 filmova i serijala, sarađujući sa najznačajnijim rediteljima ovog prostora.

PROČITAJTE I: Poslednji aplauz junaku naše scene

Glogovac je i na inostranim festivalima dobijao priznanja, i najbolje kritike svetskih kritičara, u najprestižnijim filmskim časopisima. Samo prošle godine, za svoju poslednju glavnu ulogu, lik profesora Vjeka Kralja, homoseksualca - transvestita, u filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, osvojio je nagradu za najboljeg glumca u Londonu, Zlatnu arenu u Puli, a na festivalu u Italiji proglašen je Evropskim glumcem 2017.

I to nije kraj. Ove godine, Glogovca ćemo premijerno gledati u serijalima "Nemanjići - Rađanje kraljevine" Marka Marinkovića, "Pet" Balša Đoga, u TV filmu "Apsurdni eksperiment" Boška Ilića, u drugoj sezoni serijala "Ubice mog oca" i filmu "Zaspanka za vojnike" Predraga Gage Antonijevića, kao i u filmu "Južni vetar" Miloša Avramovića. Verujemo da će u beskrajnoj večnosti u koju se uselio do njega stići naši aplauzi i posle ovih premijera.

Jer, možda je naš Hamlet, kao što kaže reditelj Aleksandar Popovski, samo zaspao. Možda je čuo poslednje ovacije kojima smo ga ispratili do anđela, i možda će se već neke sledeće noći vratiti na scenu...


DIVNI GOSPODIN

GLOGOVCA, nažalost, nećemo videti u glavnoj ulozi u novom filmu "Otac" Srdana Golubovića, koju je već počeo da priprema. Više neće igrati u predstavama, neće snimati filmove, jedina pozornica na kojoj ćemo ga gledati u našim mislima i sećanjima biće nebeska. I zato plačemo - puni smo suza zbog svih uloga koje nije stigao da odigra, kojima bi nas iznova očaravao, zavodio i oduševljavao čarobnom magijom svoga talenta i duše, kao i za onima koje smo zajedno s njim proživljavali na sceni i u bioskopima. Plačemo za divnim, velikim gospodinom našeg grada, naše zemlje, koga oplakuju kolege i publika čitave nekadašnje velike Jugoslavije.


(Sutra: Veliki čarobnjak scene)