Međunarodni festival klasične muzike prvi put u Beogradu

Tanjug

24. 01. 2018. u 21:30

Međunarodni festival klasične muzike "Rosi fest 2018" počeće u četvrtak koncertom u Starom dvoru, a završni gala koncert biće održan 28. januara u Narodnom pozorištu, rečeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru

Међународни фестивал класичне музике први пут у Београду

Foto BETA

Međunarodni festival klasične muzike "Rosi fest 2018" počeće u četvrtak koncertom u Starom dvoru, a završni gala koncert biće održan 28. januara u Narodnom pozorištu, rečeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru.


Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je velika čast da Grad Beograd bude partner u organizaciji ovog festivala i zahvalio direktoru festivala i njegovom timu na velikom entuzijazmu, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

"Beograd dobija još jedan festival. Prva godina je uvek teška, ali sam siguran da će na osnovu njihove energije, podrške koju imaju u Gradu Beogradu i svega što rade na promociji našeg grada ovaj festival imati sve više pristalica, da će rasti i postati tradicionalan", rekao je Petronijević i pozvao sugrađane da dođu na koncerte i upoznaju se sa sjajnim umetnicima koji će učestvovati na festivalu.

Direktor "Rosi festa" Stefan Zekić, dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu, istakao je da je ovo prvi međunarodni festival koji nosi ime eminentnog kompozitora jevrejskog porekla, koji je živeo u Italiji krajem 17. veka.


PROČITAJTE JOŠ: Klasična muzika umesto lekova

"Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da uživa u opusu eminentnog baroknog kompozitora Salamona Rosija, čija se dela premijerno izvode na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali posebno za ovu priliku", istakao je Zekić.

U saopštenju se navodi da je "Rosi fest" ugostio i vrhunskog soprana njujorške Metropoliten opere Olgu Makarinu koja će održati majstorski kurs mladim operskim pevačima u Muzeju Narodnog pozorišta.

"Kada sam došla u Beograd, prvo što sam primetila je to da mladi pevači ovde imaju izvanredan glas. Zato ću ih pozvati da nastupaju u drugim zemljama gde će se na taj način promovisati", navela je Makarina.


PROČITAJTE JOŠ: Deci muzika pomaže u čitanju

Istovremeno, profesor Akademije za muziku i ples u Jerusalimu Oded Šomroni vodiće majstorski kurs za mlade dirigente, dok će Daniela Koen sa Univerziteta Sorbona održati predavanje u skladu sa tematskom odrednicom festivala, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, festival je usmeren na promovisanje i kreiranje interkulturnog dijaloga, a poseban program biće posvećen obeležavanju 25 godina od obnove diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Osim domaćih ansambala, hora "Braća Baruh", Hašira, Jevrejskog kamernog orkestra, predstaviće se i čuveni ansambl za ranu muziku "Profetti della quinta" i ansambl "Adi" iz Tel Aviva.

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu, Jevrejske zajednice u Srbiji, Gete instituta, Skupštine Grada Beograda i Narodnog pozorišta u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije