Na tronu Ko to tamo peva

R. R.

29. 12. 2016. u 18:45

На трону Ко то тамо пева

Film „Ko to tamo peva“

Kinoteka odabrala sto srpskih filmova koji će postati kulturno dobro. Na drugom i trećem mestu "Skupljači perja" i "Tri" Saše Petrovića

KULTNA tragikomedija "Ko to tamo peva" iz 1980, po scenariju Dušana Kovačevića, u režiji Slobodana Šijana, opet je proglašena najboljim srpskim filmom, snimljenim u periodu od 1911. do 1999. godine.

Ovo je rezultat izbora 102 najbolja ostvarenja, koji je povodom 120 godina od prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu organizovala Jugoslovenska kinoteka. Lista je napravljena na osnovu glasova naših kritičara, analitičara i teoretičara filma, profesora, reditelja, scenarista, glumaca, producenata..., a proglašena je 28. decembra, na dan prve filmske projekcije u svetu.

Na drugom i trećem mestu su "Skupljači perja" i "Tri" Aleksandra Saše Petrovića, a slede "Kad budem mrtav i beo", "WR - Misterije organizma", "Buđenje pacova", "Maratonci trče počasni krug", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", "Marš na Drinu", "Podzemlje". Tu su i "Jutro", "Otac na službenom putu", "Lepa sela lepo gore", "Nacionalna klasa", "Balkanski špijun", "Mlad i zdrav kao ruža"...

Izabrane filmove Jugoslovenska kinoteka će, u skladu sa svojim ovlašćenjima i prema Zakonu o kulturnim dobrima, proglasiti za kulturno dobro od nacionalnog značaja. Kako je istakao Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke, tokom čitave istorije domaćeg filma, samo su četiri ostvarenja do sada dobila to priznanje - "S verom u Boga", "Nevinost bez zaštite", "Grešnica bez greha" i "Rudareva sreća".

Upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Erdeljanović najavio je da će predlog da celokupan fond filmova vezanih za Srbiju i Jugoslaviju do 1945. godine bude proglašen za kulturna dobra od izuzetnog značaja, a tu će se naći i "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" i "Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi", koji su otkriveni 2003. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

karakorum

29.12.2016. 21:34

Po kom osnovu film Otac na službenom putu, snimljen u Bosni i Hercegovini, od režisera i scenariste koji su takođe Bosanci, spada u srpska ostvarenja?

Dragan Popovic

31.12.2016. 20:21

@karakorum - Bosna je do dolaska Turaka i Austrougarske bila srpaka zemlja. Jugoslovenski komunisti su to pokusali da legalizuju za razliku od nemackih koji nisu pokusali da Osvjencin proglase za Nemacki grad. Reziser je Srbin pravoslavne vere a scenarista je Srbin musliman. U glavnim ulogama su bili uglavnom Srbi pravoslavne vere (Manojlovic, Karanovic, Vusijic, Aligrudic, Dujmovic) i Srbi muslimani (Hadzihafizbegovic, Nadarevic). Nacija "Musliman" je izmisljena mnogo godina nakon njihovog rodjenja.

karakorum

02.01.2017. 15:57

@karakorum - Da ponovim. Taj JUGOSLOVENSKI (a ne srpski) film je snimljen na teritoriji Bosne i Hercegovine, u gradu Sarajevu, od režisera i scenariste koji su takođe u to vreme bili građani i stanovnici Bosne i Hercegovine. Ta Bosna i Hercegovina je danas suverena država bez obzira na činjenicu što u svom sastavu ima Republiku Srpsku, kao jedan od dva konstituitivna entiteta. Vašu srednjovekovnu priču o Turcima, veri, promeni vere i sličnim stvarima ostavite za neku drugu temu, ovde joj nije mesto.

Snimalo se u SFRJ

03.01.2017. 09:14

@karakorum - pa i u Banji Koviljači, dakle, nemoj da prodaješ maglu... priča nije o Turcima, nego o Srbima muhamedanske vere, koji se sada zovu Bošnjaci, a ne Bosanci, ali žele da pričaju "bosanskim" jezikom, što je očigledno politikanstvo. Ali, dok mi to ne prihvatimo, to, kako bi oni želeli, ne postoji... a, sumnjam da ćemo ikada prihvatiti.

pravnik

29.12.2016. 23:30

za karakorum ... na osnovu toga sto je jedan od koproducenata filma Otac na sluzbenom putu, beogradski Centar film. Svaka drzava cija je kompanija jedan od producenata ima pravo da taj film tretira svojim. Postoji i mogucnost bodovanja ali me mrzi da ti objasnjavam Prvo se informisi, pa onda mudruj. Srecna Nova godina.

Barka

30.12.2016. 11:31

Po meni najbolji film je "Kada budem mrtav i beo". Izgleda da je ovom ziriju jedini kriterijum za vrh humor pa su verovatno Cao inspektore i Spijun na stiklama bolje plasitrani od svakog Pavlovicevog filma.

bubule

30.12.2016. 23:30

@Barka - "Ko to tamo peva" je veili film, ovo su samo liste. "Kad budem mrtav i beo" je i moj izbor.

bubule

30.12.2016. 23:33

@Barka - Htio bih da dodam da je Purisha Djrodjevic zaista poseban reziser, s jezikom koji je samosvojan, samo njegov. On nije na mojoj listi od prvih pet, sto znaci da su liste uvijek nepravedne.

bubulic

30.12.2016. 23:31

Cestitke izvanrednom reziseru Slobodanu Sijanu. Moja lista, naravno vrlo subjektivna: 1.Kad budem mrtav i beo 2. Ljubavni slucaj ili tragedija sluzbenice PTT 3. Tri 4. Otac na sluzbenom putu 5. Ko to tamo peva