NAJTALENTOVANIJI ruski reditelji, glumci, snimatelji i producenti, polaznici prestižne moskovske Akademije za filmsku i dramsku umetnost čuvenog Nikite Sergejeviča Mihalkova, gosti su festivala "Kustendorf". Drugačije nije moglo biti, objašnjava Vitalij Slepokurov, šef akademskih studija, jer nas povezuje bezmalo sve, pa se prvo međunarodno predstavljanje jedinstvene škole nije moglo dogoditi nigde pre Srbije, bila je to je stvar koja se podrazumeva.

Dok se u "Prokletoj avliji" bez prestanka vrte rolne Sorentinovih, Odijarovih, Garoneovih, Traperovih, Porumbojuovih filmova, festivalska svetla stala su na licima studenata velikog ruskog reditelja.

- Akademija je osnovana 2015. godine, bavi se visokoprofilnim obrazovanjem, a polaznici su svršeni studenti, najtalentovaniji u svojim oblastima. Nikita je rektor i šef katedre za glumu, a trenutno imamo 41 studenta - objašnjava Slepokurov. - Studenti nam dolaze iz Srbije i Rusije, iz Izraela, Moldavije, Jermenije, Belorusije i Ukrajine.

Milena Jakšić (30) je studije glume završila na prištinskom univerzitetu. Ona objašnjava da je pred prijemni ispit za prestižnu akademiju u Moskvi, tremu jedva savladala.

- Trebalo je sresti se oči u oči sa Nikitom Sergejevičem, osećala sam strahopoštovanje. Umesto strogog čoveka kakvog sam očekivala, upoznala sam toplog, pristojnog i genijalnog Mihalkova. Kada sam primljena, postala sam deo nečega veoma važnog, kod čoveka koji režira filmove i život - kaže Milena. - Na akademiji, koja praktično predstavlja postdiplomske studije, rade najveći ruski umetnici, a svi smo uključeni u rad na raznim projektima.

FINALE DEVETOG "KUSTENDORFA" POSLEDNjEG dana "Kustendorfa" (sreda), u "Prokletoj avliji" biće prikazan film "Blanka" japanskog reditelja, a svojevremeno dobitnika "Zlatnog jajeta" Kokija Haseija. Talentovani autor koji je 2009. godine u Mokroj Gori prihvatio svetosavlje, održaće radionicu za studente. U večernjim časovima, finale je filmske fešte: najboljim mladim stvaraocima, učesnicima takmičarskog programa, biće uručene nagrade, Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Festivalska publika će danas (sreda) videti kratki film o Mihalkovljevoj akademiji, do tada, sve je podređeno najznačajnijim autorima današnjice.

U "Prokletoj avliji" prikazan je film Paola Sorentina "Mladost", a publika je imala priliku da razgovara sa producentom velikog reditelja i predavačem na Nacionalnoj filmskoj školi u Rimu Nikolom Đulijanom.

- Pre 20 godina upoznao sam Sorentina, na snimanju jednog niskobudžetnog filma. Radio je na filmskom setu i jednom prilikom dao mi je da pročitam neke tekstove koje je napisao. Ubrzo je postao toliko nezadovoljan sitnim poslovima koje je obavljao, pa je napustio to snimanje. Kada sam mu rekao da su mu tekstovi odlični, ipak je odlučio da ostane. Tako je počela višegodišnja saradnja, ali i prijateljstvo - kaže Đulijano.

Francuska glumica i režiserka Melani Loran, četvrtog festivalskog dana, bila je u fokusu dešavanja. Jevrejka čiji su preci bili poljski Aškenazi i tunišanski Sefardi, a koja je igrala, između ostalih, u filmu "Prokletnici" Kventina Tarantina, predstavila se publici na Mećavniku ekološkim dokumentarcem "Sutra", koji je doživeo veliki uspeh u Francuskoj.

Francuska glumica i režiserka Melani Loran,Emir Kusturica