Dom vojske: Bareljef Arčibaldu Rajsu

A. P.

15. 09. 2015. u 20:02

Bareljefom u bronzi odata je počast "velikom prijatelju Srba" tačno na stogodišnjicu njegovog učestvovanja u odstupanju srpske vojske i naroda preko Albanije

Дом војске: Барељеф Арчибалду Рајсу

Vojni ataše Ambasade Švajcarske Lars Vejlstrup

OTKRIVANJEM spomen-obeležja Arčibaldu Rajsu u holu Doma Vojske Srbije u utorak je nastavljen projekat simboličnog obeležavanja značajnih jubileja iz srpske istorije. Bareljefom u bronzi odata je počast "velikom prijatelju Srba" tačno na stogodišnjicu njegovog učestvovanja u odstupanju srpske vojske i naroda preko Albanije.

- Doktor Arčibald Rajs bio je veliki naučnik i humanista, i kao takav pripadao i Srbiji i Švajcarskoj, ali i celom čovečanstvu - poručio je vojni ataše Švajcarske, pukovnik Lars Vejlstrup, otkrivajući spomen-obeležje posvećeno svom sunarodniku. - Rajs je bio pionir u istraživanju krivičnih dela i smatra se ocem forenzike, a njegovo zaveštanje živi i danas.

Svojim požrtvovanim radom Rajs je višestruko zadužio srpski narod. Kao ratni izveštač, informisao je javnost o ratnim zločinima nad srpskim življem i kršenju međunarodnog prava; obavljao je uviđaje u mestima kroz koja je prolazio i lično se angažovao u pružanju pomoći srpskim izbeglicama i zbrinjavanju siročadi.

Govoreći o ovom velikom humanisti, zamenik direktora Medija centra "Odbrana" potpukovnik Zoran Krupež je poručio:

- Rajs je bio vojnik pravde, istine i prava. Najveći Srbin ne po rođenju, već po opredeljenju.

Projekat odavanja počasti najznačajnijim ličnostima vojne, kulturne i naučne istorije počeo je u aprilu postavljenjem bareljefa sa likom Nadežde Petrović. Krupež je najavio da će u narednom periodu biti postavljena spomen-obeležja Stanislavu Biničkom, Koči Popoviću, Vladislavu Petkoviću Disu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Đura Zmaj

15.09.2015. 20:46

Jel' to onom Koči Popoviću što je tražio savezničko bombardovanje gradova po Srbiji.?! Oj srbijo kukavna ti Majka...

Stefan

15.09.2015. 20:52

Svaka čast, ovaj čovek je zaslužio bar ovu bronzanu bistu od Srpskog naroda. Uradio je mnogo više nego bilo koji naš političar toga doba, a ipak je završio bedno u toj istoj Srbiji koju je toliko voleo. Slava mu.