Spomenik Miloradu Paviću

D. BOGUTOVIĆ

22. 05. 2011. u 20:52

Postavljeno obeležje velikom piscu u Tašmajdanskom parku. Svečano otkrivanje 8. juna

Diplomatskim kargo letom, u petak su iz Azerbejdžana u Beograd stigla dva spomenika u bronzi: jedan velikog srpskog književnika Milorada Pavića, i drugi istaknutog azerbejdžanskog političara Gajdara Alijeva. U novoobnovljenom Tašmajdanskom parku, koji je rekonstruisan donacijom azerbejdžanske vlade, biće svečano otkriveni 8. juna. Spomenik Paviću otkriće predsednici Srbije i Azerjbedžana, Boris Tadić i Ilham Alijev, i udovica velikog pisca, književnica Jasmina Mihajlović. Očekuje se da će govoriti i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Vajar i profesor Univerziteta u Bakuu Natigu Alijev uradio je spomenik Paviću, visok tri metra, u sedmostrukoj oplati od bronze i sa specijalnom seizmičkom konstrukcijom i ugrađenim najnovijim video-nadozorom. Milorad Pavić je ovekovečen u dobu od otprilike 65 godina života. Vajar je, osim fotografija, filmskih i video zapisa i upoznavanja sa životom i delom, putovao u Moskvu da vidi tamošnji Pavićev spomenik u Aleji pisaca, rad ruskog vajara Grigorija Potockog, koji je postavljen u prestonici Rusije 2008. godine, za života srpskog pisca, što je presedan u počastima.

- Prilikom dopremanja spomenika, stigao je i prevod “Hazarskog rečnika” Milorada Pavića na azerbejdžanski jezik, specijalno luksuzno izdanje koje sadrži fotografiju spomenika, kao i belešku da ga je štampala Republika Azerbejdžan povodom postavljanja spomenika u Beogradu - kaže, za “Novosti”, Jasmina Mihajlović. - Azerbejdžanskim čitaocima Pavićevo delo i te kako je poznato, jer je na ruskom jeziku - kojim se, pored maternjeg, takođe zvanično služe u ovoj zemlji - objavljeno sve što je Pavić ikada napisao, u 183 prevoda u različitim knjigama. Inače, Pavićevo delo Azerbejdžanci doživljavaju kao priču o sopstvenom identitetu, s obzirom na to da se nalaze na teritoriji nekadašnje hazarske države, uz Kaspijsko more.

Na fotografiji koju čitaoci vide, napravljenoj prilikom montaže spomenika, nalaze se ambasador Azerbejdžana u Srbiji dr Eldar Hasanov i Jasmina Mihajlović. Fotografija je eksluzivno data “Novostima” iz privatne arhive supruge našeg književnog velikana, koja je prisustvovala montaži spomenika, uz vajara, arhitektu, ambasadora i predstavnika Kulturnog centra Azerbejdžana. Inače, do svečanog otkrivanja, oba spomenika su u oplatama od drveta.      

PORED “PEVAJUĆE FONTANE”

Arhitekta koji je radio kompletnu infrastrukturu i rekonstrukciju Tašmajdanskog parka Eldar Gusjenov postavio je spomenik pored “fontane koja peva”, muzičke senzacije koja će takođe biti puštena u rad 8. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Svajcarska

23.05.2011. 01:56

Velikan srpske knjizevnosti cija sam predavanja sa uzivanjem i visokom paznjom slusao, i divio se njegovoj sjajnoj erudiciji. Vise puta sam organizovao njegove posete Sapcu, gde smo imali vise vremena za opustenije razgovore - o svemu! Jednom prilikom mi je, u Novom Sadu, dok smo na Filozofskom fakultetu pili kafu i neobavezno caskali, rekao da je tako veliko znanje stekao zahvaljujuci i tome sto je dobro poznavao nekoliko svetskih jezika. Tesko da ce uskoro neko nadmasiti njegov knjizevni opus.