Hrišćanstvo prvi priznao Galerije

Lj. TRIFUNOVIĆ

04. 12. 2009. u 20:37

U Nikomediji, današnjem Izmiru u Turskoj, rimski imperator Galerije, graditelj palate “Feliks Romulijana”, kod Zaječara, 30. aprila 311. godine doneo je edikt o toleranciji hrišćanstva - dve godine pre nego što je to, čuvenim Milanskim ediktom učinio car Ko

 BOR - U Nikomediji, današnjem Izmiru u Turskoj, rimski imperator Galerije, graditelj palate “Feliks Romulijana”, kod Zaječara, 30. aprila 311. godine doneo je edikt o toleranciji hrišćanstva - dve godine pre nego što je to, čuvenim Milanskim ediktom učinio car Konstantin!
Ovaj istorijski podatak, koji je veoma malo poznat, čak i stručnoj javnosti, izneo je, na multimedijalnoj prezentaciji u borskom Muzeju rudarstva i metalurgije pod nazivom “Koreni evropskog hrišćanstva, u susret obeležavanju 2013. godine”, Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru. U tom projektu učestvovali su muzeji iz Pirota, Vranja, Leskovca, Niša i Knjaževca.
- Definitivno, prvi edikt o toleranciji hrišćanstva doneo je imperator Galerije - uveren je Dimitrijević. - Prema tome, iako postoji samo originalni prepis edikta koji je doneo graditelj “Feliks Romulijane”, 1.700 godina hrišćanstva trebalo bi da se počne sa obeležavanjem 2011. godine, budući da je car Konstantin Milanski edikt doneo 313. godine, odnosno dve godine kasnije od Galerija.
Dimitrijević ističe da su sa ovom činjenicom, koja ima svetski značaj, upoznati i stručnjaci iz Grčke, Francuske, Nemačke, Turske i Italije. A zbog čega zvanična istorija slabo poznaje ove činjenice ima objašnjenje:
- Hrišćanski panegiričari tog doba “bacaju” ružnu sliku o imperatoru Galeriju, zbog čega je njegov edikt, nakon toliko vekova, gotovo potpuno prekrila prašina zaborava - objašnjava Dimitrijević. - On je, u njihovim spisima, opisan kao čovek koji je 303. godine progonio hrišćane. Panegiričari iz tog doba prezentuju podatak po kome je Galerijeva majka Romula na cara Dioklecijana, kome je njen sin bio suvladar, uticala da uništi hrišćanstvo.
Direktor Narodnog muzeja u Zaječaru ne spori da je Galerije zaista progonio hrišćane, ali ga “brani” time da je ispunjavao Dioklecijanovu zapovest, kome je bio potčinjen.
- Međutim, svedočanstvo o Galerijevom ediktu o tolerenciji hrišćanstva sačuvano je u delu Konstantinovog panegiričara Laktancija “De mortibus persecutorum”, iz četvrtog veka - naglašava Dimitrijević. - Takođe, podaci o tome objavljeni su, između četvrtog i šestog veka, i u knjizi Eusebija, hroničara koji je zabeležio istoriju ranog hrišćanstva u Rimskom carstvu, pod nazivom “Istorija hrišćanstva”.
Dimitrijević podvlači da je imperator Galerije preminuo u Serdici, današnjoj Sofiji, mesec dana nakon donošenja edikta o toleranciji hrišćanstva, tako da njegovu nameru nije imao ko da sprovede u delo.
- Tako se istorija “poigrala” sa čovekom koji je doneo prvi edikt o toleranciji hrišćanstva - zaključuje direktor zaječarskog Narodnog muzeja. - Međutim, nepobitna je činjenica da se tek nakon Galerijevog edikta može govoriti o duhu tolerancije, koji počinje da vlada između paganstva i hrišćanstva...

IRONIJA SUDBINE
- Nekoliko godina nakon donošenja edikta o tolerenaciji hrišćanstva, imperator Licinije, koji je, uz Galerija i Konstantina bio jedan od velikih tetrarha, ubija njegovu porodicu i tela im baca u more - navodi Dimitrijević.
- Ali, istorija se “pobrinula” i za imperatora Licinija, koji je, zajedno sa Konstantinom, doneo Milanski edikt. Danas, svi priznaju da je hrišćanstvo u Evropu doneo Konstantin, dok Licinija niko i ne pominje da je učestvovao u tome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Игор Давидовић

06.12.2009. 21:05

Gospodine direktore muzeja, u čemu je smisao ovog Vašeg otkrivanja tople vode? Zasenjivanje prostote? Lični i lokalpatriotski marketing? Stvari o kojima govorite su odavno napisane i dobro su poznate iole upućenijim ljudima. Uzmite, na primer, knjigu "Tlo Srbije - zavičaj rimskih careva" nedavno preminulog prof. dr Aleksandra Jovanovića. Tamo je sve ovo o čemu govorite objašnjeno na ozbiljan i dokumentovan način. Posle čitanja te knjige, verujem, biće Vam jasnije i zašto se liciniju kasnije ne priznaju zasluge za Milanski edikt, iako ga je prvobitno potpisao zajedno sa Konstantinom. Ova zemlja ionako stenje pod teretom olakosti i nekompetencije. Nije joj potreban ničiji (ni Vaš, ni moj) prilog u tome. S poštovanjem, Igor Davidović

lale

03.03.2011. 03:46

@Игор Давидовић - dpkument o milanskom ediktu...imperatora nepostoji...nikada ga niko od nas smrtnika nije video jer vatikan ga sem svoje tandara mandara price nikada nije javno prikazao...a logicno je da bi taj najvazniji dokument..bar u kopiji imao svoj prostor u nekom muyeju ili slicno...da preskocimo to..sam vatikan kaze da je u poslednjim minutama svog zivot Konstantin primio tj. uzeo hriscanstvo...pa kako je on kao pagan ili sta je on radio na saboru u nikeji 325 god. kao paganin...

Рале

07.12.2009. 18:13

Добио је човек паре да на свој начин оцрни хришћанство, све у оквиру специјалног рата против српског православља! Боље нек брине за свој град који је у расулу.