PROMOTERI MRŽNJE BEZ POSLEDICA: I u Saboru se čuju reči koje mogu da inspirišu zagovornike “klanja Srba”

Jurica KERBLER

05. 05. 2021. u 10:26

Četrnaest mladića će najverovatnije na sud, a praksa pokazuje da se onda sve razvodni i da kazne nikada nisu onakve kakve propisuju zakoni

ПРОМОТЕРИ МРЖЊЕ БЕЗ ПОСЛЕДИЦА: И у Сабору се чују речи које могу да инспиришу заговорнике “клања Срба”

Arhvia

DA nije bilo snimka o nemilom događaju na Uskrs u Borovu, kada je grupa huligana uzvikivala poruke mržnje prema Srbima, a nakon toga i reakcija brojnih medija širom regiona, ko zna možda bi i taj incident prošao nezapaženo. Snimak je pokazao da policija nije intervenisala dok su mladići pevali ustaške pesme i uzvikivali "ubij Srbina", a kasnije je to obrazloženo da je zatraženo policijsko pojačanje da se huligani ne bi razbežali.

Nakon privođenja "pevača" prvo se tvrdilo da se radi o narušavanju reda i mira, a ubrzo je sve, možda opet na pritisak medija, preformulisano u krivičnu prijavu. Četrnaest mladića će najverovatnije na sud, a praksa pokazuje da se onda sve razvodni i da kazne nikada nisu onakve kakve propisuju zakoni. A još manje se kroz sudski postupak razjasni ko je takve mladiće indoktrinisao. Pupovac tvrdi da trag vodi do visoke politike, čak do Sabora, gde se često čuju reči koje mogu da inspirišu ovakve eskapade mržnje.

Načelnik Borova Zoran Baćanović, koji je i snimio mimohod huligana, otišao je korak dalje i optužio policiju i upitao kako nakon svega Srbi mogu da se osećaju bezbedno. Upire prst u organizovane grupe koje uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj očito žele da dižu tenzije, a gradonačelnik Vukovara Ivan Penava za sve krivi koaliciju HDZ i SDSS, Plenkovića i Pupovca. Da stvar bude gora, ovu tezu podržava i Ivan Anušić, aktuelni kandidat HDZ za župana na predstojećim izborima, kojeg je Plenković ekspresno ukorio. Ali i podržao u bici za župana.

U Slavoniji se, očigledno, međunacionalni odnosi kvare. Promoteri mržnje, crnokošuljaši, zagovornici "klanja Srba" divljaju bez posledica. A bukača koje inspirišu stihovi "Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati", nažalost, sve je više među mladima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost