MIRDITA ZA "AGINU KUĆU"

Božidar Zečević

24. 10. 2020. u 11:05

GOTOVO istovetnim javnim saopštenjem na svojim zvaničnim sajtovima, Javni servis RTS i TV stanica N1, pozvale su na "jedinstveni kulturni događaj" - "Mirdita - dobar dan" od 22. do 23. oktobra u Beogradu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde će se, kao i ranijih godina, "predstaviti kosovska društvena i kulturna scena".

МИРДИТА ЗА АГИНУ КУЋУ

Novosti

Očigledno je da su obe medijske kuće preuzele istovetno saopštenje od Inicijative mladih za ljudska prava, koja je i organizator ovog okupljanja i u kom se, između ostalog, kaže:

"Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja... Debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u Unesku, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva".

Izgleda da ovaj "korak od sedam milja" ponovo vraća pitanje članstva Kosova u Unesku na dnevni red, uprkos činjenici da je država Srbija uspela da, zahvaljujući gotovo herojskim naporima naše diplomatije i lično našeg ambasadora prof. dr Darka Tanaskovića, spreči prijem Kosova u ovu međunarodnu organizaciju. Sada se ta "agenda" opet problematizuje, čemu bi trebalo da posluži i najavljena debata, verovatno i cela ovogodišnja "Mirdita".

U međuvremenu, na albanskom Top kanalu pojavio se "dokumentarni" film pod naslovom "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kom se srpske crkve, manastiri i spomenička baština na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim. Film je nedvosmisleno pokazao kakav je smisao albanskog kidisanja na Unesko i zašto se oni ni danas ne mire sa odlukom Generalne skupštine ove organizacije. U filmu se bezočno falsifikuju istorijske činjenice.

Na ovo je reagovalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, navodeći da je cilj ovog "dokumentarca" promovisanje velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda. "U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere", kaže se u ovom saopštenju, i podvlači: "Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid".

Pokušaj srpskog filmskog autora Borisa Malagurskog da na Kosovu i Metohiji prisustvuje premijeri svog dokumentarnog filma "Kosovo, momenat u civilizaciji", koji "govori o baštini Srbije pod zaštitom Uneska u našoj južnoj pokrajini" završio se - zabranom ulaska Malagurskom i njegovoj ekipi!

"Želeo sam da prisustvujem premijeri svog filma, pogotovu imajući u vidu da mnogi albanski takozvani umetnici sa Kosmeta izlažu svoja dela u Beogradu u okviru događaja "Mirdita - dobar dan". Međutim, na prelazu Jarinje, rekli su nam da je moj ulazak na Kosovo zabranjen, citiram, zato što sam ja pretnja za javnu politiku unutrašnje bezbednosti, javno zdravlje i međunarodne odnose", navodi Malagurski.

Kakav obraz ima Inicijativa mladih za ljudska prava da usred Beograda promoviše tzv. kosovski film i druge sadržaje, koji potiču direktno iz vrha ove nazovidržave, a da istovremeno potpuno ignoriše proterivanje srpskih autora sa Kosova i Metohije, pod plaštom ljudskih prava, za koje se javno zalaže? Dokle ćemo u prestonici Srbije gledati i slušati albansku i samo albansku "kulturnu scenu" (kao da drugih u toj "multikulturnoj sredini" nema!), dok se prema nama primenjuju bezočne i cinične šiptarske zabrane, koje bi, da nisu tužne, bile groteskne?

Večeras je na programu "Mirdite" albanski igrani film "Agina kuća", rediteljke Lendite Zećiraj, koji su proizveli producenti iz Albanije, Sacrebleu Productions, Albanski nacionalni centar, Centar za kinematografiju Kosova, "Ured premijera Republike Kosovo" i - grad Vrgorac u Hrvatskoj! Zvanično, reč je o "manjinskoj hrvatskoj koprodukciji", koja je na ovogodišnjem Pulskom festivalu nagrađena iako je reč o diletantskom ostvarenju na nivou filma snimanog mobilnim telefonom!

Evidentni su politički, a ne umetnički razlozi dodeljivanja ove nagrade, jer je film kaobajagi "feministički" i uzima u zaštitu žene sa posledicama "ratnog seksualnog zlostavljanja", što se gotovo savršeno uklapa u lažni mit o "50.000 silovanih Albanki", veliki spin u režiji Vljore Čitaku u Svetskoj organizaciji UN u Njujorku.

Predsedavajući Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja nedavno je "poslednji put upozorio" predstavnicu tzv. Kosova da se ponaša u skladu sa uslovima pod kojima je uopšte puštena na onlajn sednicu i da će ako i dalje bude isticala "kosovske simbole" biti udaljena iz nje!

Što ne može u Njujorku, može u Beogradu: ovde će se ti simboli isticati u svakoj prilici, pa i na špici filma, koji je proizveo prištinski "premijer". Osim ako ga srpski Javni servis, u duhu svog zvaničnog saopštenja o "Mirditi", ne preuzme u nekom boljem terminu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024