I U CIRKUSU SE ZNA RED: Brisel izgubio kompas u vođenju dijaloga

GORAN ČVOROVIĆ

28. 09. 2020. u 08:13

Sa ovako utvrđenim pravilima, Priština pred sobom ima sve vreme ovog sveta, čekajući voz za EU koji ionako neće doći

И У ЦИРКУСУ СЕ ЗНА РЕД: Брисел изгубио компас у вођењу дијалога

Novosti

KADA odete u cirkus, u programu koji vam podele pred početak spektakla piše tačan redosled događaja: žongler, akrobacije na trapezu, krotitelj lavova, pajac. Čak i pod šatrom, red mora da se poštuje.

Briselski cirkus, međutim, nema dnevni red. Sastavlja ga i kroji kome i kako padne na pamet. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak prvo kaže da će da se razgovara o manjinskim zajednicama u šta spada i pitanje Zajednice srpskih opština, finansijskim potraživanjima i imovini. Onda premijer privremenih prištinskih institucija poruči da o ZSO neće biti ni reči i da je to, što se njih tiče, zatvorena tema. Potom se ponovo javi Lajčak i stavi do znanja da će se razgovarati o finansijama i imovini. Takvog sastavljanja rasporeda ima još samo na železničkoj stanici u Bulajićevom "Vlaku bez voznog reda".

A možda je Hoti i u pravu. Jer, šta više ima da se priča o ZSO? To je davno preuzeta obaveza koja mora da se ispuni. I tačka. Na dnevnom redu treba da se nađu nove teme, one o kojima još nije postignut dogovor. A ova da se sprovede u delo.

Neverovatna je hipokrizija kojom se, uz aval Brisela, povode u Prištini. Ne samo da ne žele da ispune obavezu, nego o tom neispunjavanju više neće ni da razgovaraju, a Brisel kao posrednik smatra da onda o tome i ne treba da se priča, jer teme utvrđuju učesnici, a ne domaćini. I, dokle ćemo tako? Sa ovako utvrđenim pravilima, Priština pred sobom ima sve vreme ovog sveta, čekajući voz za EU koji ionako neće doći. Možda bi trebalo i mi iz toga da izvučemo pouke.

Do tada, u briselskom cirkusu dnevni red sastavlja Priština, bezrazložno se nadajući da će Srbija dobrovoljno da pristane na ulogu gutača vatre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)