SVI MORAJU DA SE OSVESTE: Ko je kriv za poplavu vukovaca, od kojih mnogi padaju na prvoj prepreci

LjILjANA BEGENIŠIĆ

subota, 18. 07. 2020. u 05:00

СВИ МОРАЈУ ДА СЕ ОСВЕСТЕ: Ко је крив за поплаву вуковаца, од којих многи падају на првој препреци

Novosti

Znanje bi moralo da bude jedini kriterijum za dobijanje ocene, a nagrađeni da budu đaci koji "rasturaju" gradivo

PONOS roditelja što im je dete vukovac i učenika što u knjižici ima sve petice često bude slomljen već na prvoj većoj prepreci, a to je obično prijemni ispit. Poneti laskavim upehom, prijave se na popularne i vrlo zahtevne fakultete, na kojima je za dobijanje indeksa potrebno zavidno znanje.

I onda se ispostavi da od tog znanja nema ni traga, da je njihov uspeh izuzetan samo na papiru, a čuveni odlikaši na prijemnom ispitu osvoje - nula poena, kao nedavno na testu za upis na FON. Ostanu ispod crte, ne upišu se na budžet, a roditelji, ako žele da im dete studira, moraju debelo da plate.

Ko je kriv za poplavu vukovaca, od kojih mnogi na prvom značajnijem ispitu udare glavom o zid? Jedni upiru prstOM u ambiciozne roditelje jer vrše veliki pritisak na nastavnike, a ovi opet idu linijom manjeg otpora pa, kako bi izbegli neprijatnosti - popuštaju. Drugi krive prosvetare što su podmitljivi, što prilikom ocenjivanja uzimaju i neke kriterijume koji nisu predviđeni školskim propisima, što su popustljivi i neobjektivni. Neki, opet, problem vide u opštem padu društvenih vrednosti.

Ali, loši rezultati vukovaca na prijemnom ispitu trebalo bi da osveste i decu i roditelje i nastavnike. Znanje bi moralo da bude jedini kriterijum za dobijanje ocene, a nagrađeni da budu đaci koji "rasturaju" gradivo, a ne oni čije porodice smatraju da njihovi naslednici treba da imaju samo najbolje, pa i nezasluženu Vukovu diplomu.

Jer, cena je visoka i ne meri se u novcu koji roditelji moraju da plate za školovanje, pošto je njihov vukovac ostao ispod crte. Cenu će platiti to dete jer je rupe u znanju teško nadoknaditi, kao što je teško naknadno steći i radne navike, a diploma prestižnog fakulteta ostaje samo mladalački san.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Natasa

18.07.2020. 18:19

Sve dok nam strucnjaci zaduzeni za prosvetu govore u formi "djaci koji "rasturaju" gradivo" nece nama biti bolje. Mozemo da posmatramo od prvog coveka prosvete, ne moramo mnogo da se trudimo... Ostaje velika tuga sto se oni najvredniji, i djaci i prosvetni radnici, uvlace u opstu zabokrecinu razlicitim odlukama i postupcima kako ne bi strcali...

buki

18.07.2020. 18:44

Корупције у Ос. и Ср. школама има врло мало. Главни проблем је тотално поремећен критеријум оцењивања. Најпре је страшан притисак "одозго" да се јединица укине као могућа оцена, па за двојку није потребно ништа знати, а ни долазити на наставу. Самим тим тројка се добије ако бар делимично присуствује, четворка ако научи по коју лекцију, а петице имају сви који се на неки начин издвоје од четворки. Такође у истом одељењу су и ученици који наставу похађају по ИОПу и који су обично врло добри, а да не мора реч да изговоре током читаве године. Све је то тешко објаснити овим другима, па оцењивање треба избацити и увести тестове.

posmatrac iz daleka

19.07.2020. 13:42

ema znanja akio se stice zbog ocene. A "Vukovac" samo kod nas nesto znaci. Nije mi poznato da u Evropi to nesto znaci. Znaci za prijem na fakultete u Namckoj na primer. Jer sa prosecnom ocenom ispod 1,1 (u zadnjih tri godine gimnazije) NEMATE sansu da upisete stomatologiju, farmaciju ili , medicinu ( na primer) Ali tu 1 (jedinicu) u gimnazji treba zaraditi. ZNANJEM !!! Ne pomazu tu puno tate , narocito ne mame!

Latinica silom1

20.07.2020. 08:58

Па ако погледамо испите за ФОН и ЕТФ и испите за друге факултете,вуковац би положио све те остале.Зашто се не запитате зашто у испитима за ФОН и ЕТФ има градива које се уопште не учи ни у гимназији?!Деца су вероватно заслужила оцене на градиву средње школе,а то вишегодишње иживљавање ЕТФ и ФОН и приватни часови код састављача тестова у Београду,неко да испита.Пишем из провинције.Али ми је све јасно одавно.