SVI MORAJU DA SE OSVESTE: Ko je kriv za poplavu vukovaca, od kojih mnogi padaju na prvoj prepreci

LjILjANA BEGENIŠIĆ

18. 07. 2020. u 05:00

Znanje bi moralo da bude jedini kriterijum za dobijanje ocene, a nagrađeni da budu đaci koji "rasturaju" gradivo

СВИ МОРАЈУ ДА СЕ ОСВЕСТЕ: Ко је крив за поплаву вуковаца, од којих многи падају на првој препреци

Novosti

PONOS roditelja što im je dete vukovac i učenika što u knjižici ima sve petice često bude slomljen već na prvoj većoj prepreci, a to je obično prijemni ispit. Poneti laskavim upehom, prijave se na popularne i vrlo zahtevne fakultete, na kojima je za dobijanje indeksa potrebno zavidno znanje.

I onda se ispostavi da od tog znanja nema ni traga, da je njihov uspeh izuzetan samo na papiru, a čuveni odlikaši na prijemnom ispitu osvoje - nula poena, kao nedavno na testu za upis na FON. Ostanu ispod crte, ne upišu se na budžet, a roditelji, ako žele da im dete studira, moraju debelo da plate.

Ko je kriv za poplavu vukovaca, od kojih mnogi na prvom značajnijem ispitu udare glavom o zid? Jedni upiru prstOM u ambiciozne roditelje jer vrše veliki pritisak na nastavnike, a ovi opet idu linijom manjeg otpora pa, kako bi izbegli neprijatnosti - popuštaju. Drugi krive prosvetare što su podmitljivi, što prilikom ocenjivanja uzimaju i neke kriterijume koji nisu predviđeni školskim propisima, što su popustljivi i neobjektivni. Neki, opet, problem vide u opštem padu društvenih vrednosti.

Ali, loši rezultati vukovaca na prijemnom ispitu trebalo bi da osveste i decu i roditelje i nastavnike. Znanje bi moralo da bude jedini kriterijum za dobijanje ocene, a nagrađeni da budu đaci koji "rasturaju" gradivo, a ne oni čije porodice smatraju da njihovi naslednici treba da imaju samo najbolje, pa i nezasluženu Vukovu diplomu.

Jer, cena je visoka i ne meri se u novcu koji roditelji moraju da plate za školovanje, pošto je njihov vukovac ostao ispod crte. Cenu će platiti to dete jer je rupe u znanju teško nadoknaditi, kao što je teško naknadno steći i radne navike, a diploma prestižnog fakulteta ostaje samo mladalački san.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024