TVRTKO

Boris Subašić

01. 09. 2023. u 07:15

SLUŽBENO Sarajevo se uhvatilo za Tvrtka, uveravajući sebe i druge da je on bio bošnjački kralj, simbol identiteta nacije stvorene u građanskom ratu na panislamističkim idejama Alije Izetbegovića.

ТВРТКО

Novosti

 
 

Taj Tvrtko je ostvarenje projekta Benjamina Kalaja, autrougarskog upravitelja Bosne i Hercegovine u 19. veku koji je želeo da u njoj ukine istorijske Srbe i Hrvate i pretopi ih u neistorijske Bošnjake.

Za taj podhvat angažovao je "nauku" koja je srednjovekovno mramorje, srpske nadgrobne spomenike sa ćiriličnim napisima i krstovima, nazvala stećcima i pripisala ih sekti bogumila, koje je proglasila "pra-bošnjacima". Zatim je kreirana priča o "bošnjačkom kralju Tvrtku" da bi promovisala Bosnu kao samostalnu državu što ona nije bila.

Kraljevina Ugarska suštinski nije priznavala da je Tvrtko Kotromanić bio kralj, već ban njene oblasti, dela Srbije koji su Ugari osvojili u 12. veku. Kotromanići su pak politički mudro naglašavali vazalstvo Ugarskoj i koketirali sa katolicizmom, što nije neobično u to doba. Bečki istoričari nisu sporili da je Tvrtko bio Srbin pravoslavac i srodnik Nemanjića, jer inače ne bi mogao da se kruniše po pravoslavnom obredu u manastiru Mileševi, centru svetosavskog kulta i uzme titulu ime Stefana Tvrtka, kralja "Srbljem i Bosne i Pomorskih i Zapadnim Stranam".

Ne znamo šta je o radu svog sina Benjamina mislila Amalija fon Kalaj rođena Blašković od Ebetske poreklom iz srpskog vojnog plemstva u Ugarskoj. Enciklopedija "Britanika" navodi da ga je učila o poreklu i srpskoj istoriji a zatim uputila na studije slavistike. Beč ga je verovatno zbog dobre upućenosti u prošlost i prilike na Balkanu imenovao upraviteljem Bosne, ali tek kada se uverio u Kalajevu spremnost da se odrekne korena radi karijere. U tom svetlu, Kalaj, istinski tvorac "bošnjačkog Tvrtka" na kome Sarajevo gradi identitet, je uzor Srba koji se od početka 20. veka odriču i bore protiv sopstvenog identiteta u ime jugoslovenstva, Kominterne, evrofanatizma... iza kojih se krije samo sebični i iskompleksirani karijerizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!