POGAČICA

Ivana Mićević

19. 08. 2022. u 12:00

ČIM su čule za rat u Ukrajini, potrese na svetskom tržištu nafte i prekide u lancu snabdevanja robom iz Kine, frizerke širom Srbije napravile su nove kalkulacije.

ПОГАЧИЦА

Novosti

Jer berzanski skokovi uticali su na njihovo poslovanje, pa su brže-bolje promenile cenovnike - šta je bilo 500 sada košta 800 dinara, ono što je iznosilo 2.000, sad je 2.500, a sa 3.000 je podignuto na 4.000 dinara!

Da su deo globalne ekonomije znaju i vlasnici auto-perionica, krojačice koje skraćuju nogavice, maseri, majstori za sitne popravke. Sležu ramenima: sve poskupljuje.

Prvi izgovor za skok cena usluga bila je korona - tada su preduzetnici za 20, 30 odsto "naduvali" cenovnike. Pranje automobila u Beogradu sa 500 i 600, poskupelo je na 700 i 800 dinara, da bi danas izašlo na skoro "crvenu".

Možda bi to bilo i opravdano da su poskupeli "inputi" usluga koje pružaju. Ali nisu, jer nijedan od troškova koje perionice imaju nije povećan. Ista je cena struje, vode, zakupa lokala, a radnicima sigurno nisu povećali plate. Razlika u profitu, tako, odlazi gazdi u džep.

Skuplje su i polise osiguranja automobila, a zašto - ne zna se. Nove su tarife i za majstorske usluge. Zašto obična pogačica, koja može da posluži kao amblem bedne ishrane, umesto 30, sada košta 70 dinara - kada nijedna pekarska sirovina, niti namet nije povećan za više od sto odsto!

I tako čovek - kupi doručak u pekari, ode da se ošiša, skrati nogavice, opere kola - i isprazni džepove. Ako nije programer, inženjer ili makar zaposlen u javnom sektoru kućni budžet mu je sigurno isti kao u doba pre korone. A ako tako ljut i "oguljen" nekoga i opsuje, to sigurno neće biti svetska kriza ili rat u Ukrajini, nego gazde koje bi da u jeku svetskog rata budu - lokalni profiteri!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)