BEDA: Godinu dana od povlačenja američkih trupa iz "groblja imperija"

Dubravka Savić

17. 08. 2022. u 10:35

GODINU dana posle povlačenja američkih trupa iz Avganistana, postaje jasno zašto nekadašnju "tampon" državu u velikoj igri između Britanaca i Rusa, smatraju "grobljem imperija", ali i koliku cenu za to plaćaju njeni građani.

БЕДА: Годину дана од повлачења америчких трупа из гробља империја

Novosti

Šefa Bele kuće u Kongresu, uoči izbora na Kapitol hilu, pitaju o strateškom neuspehu najdužeg rata u istoriji SAD, dok je Avganistan utonuo u teror, strah i bedu.

Pitanje kongresmena priziva dugu listu osvajača, od Aleksandra Makedonskog, preko Mongola, Britanaca, Sovjeta, do Amerikanaca, čije su se imperije uzdizale, ali i tonule, baš tu, u zemlji koju zovu "srcem Azije". S druge strane, slike iz Kabula, podsećaju koliko je, samo od sedamdesetih godina prošlog veka, Avganistan utonuo u vrtloge ratova, državnih udara, revolucija, invazija, pobuna i građanskih ratova.

Stanovnici tek 17 zemalja sveta siromašniji su od 40 miliona Avganistanaca koji su se, još neoporavljeni od dvadesetogodišnjeg američkog rata, suočili sa strogim zakonima talibana, čiju vlast ne priznaje nijedna država. Žene su, koliko "nevidljive" ispod odora, toliko obespravljene, dok opšta beda njihovu decu čini među najneuhranjenijima u svetu. Prepušteni su, rečju, sebi, dok talibani, krijući se iza islamskih zakona, krše sopstvena obećanja od pre godinu dana da će drugačije voditi zemlju nego kada su ih, pre dve decenije svrgnuli baš Amerikanci.

Strani osvajači nisu slučajno jurišali na zemlju u susedstvu Kine, ali stanovnici države na istorijskom "putu svile", plaćaju visoku cenu života na "raskrsnici Azije". Ironija sudbine je da uvek iznova prolaze pakao ratova i neprekinutog siromaštva na tlu koje je više od polja opijuma, jer u sebi čuva i vredne rude litijuma, gvožđa, cinka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece