MAJKE KAO KOLATERALNA ŠTETA: Ako već ima para u državnoj kasi za podršku rađanju, zašto vlast koči raspodelu?

Jelena Skenderija

01. 02. 2022. u 10:11

Ako nastavite istim tempom da (ne)primenjujete zakon koji ste sami doneli, nećemo se boriti za porodice sa dvoje i troje dece, već da nam se bebe uopšte rađaju

МАЈКЕ КАО КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: Ако већ има пара у државној каси за подршку рађању, зашто власт кочи расподелу?

Novosti

S OBZIROM na trendove u poslednje dve godine, očekujem da će se 2021. godina završiti sa još gorim rezultatom i da ćemo se u odnosu rođenih i umrlih približiti broju od 70.000. Pre samo dve godine bili smo na 37.000. To je izazov s kojim ćemo pokušati da se nosimo - otkrio nam je ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, na isteku prošle godine.

E, pa, ministre, sa politikom koju Vi vodite čini se biće i gore. Ako nastavite istim tempom da (ne)primenjujete zakon koji ste sami doneli, nećemo se boriti za porodice sa dvoje i troje dece, već da nam se bebe uopšte rađaju.

Od 1. januara neke mame imaju pravo na podršku iz državne kase za kupovinu stana. Koje, još ne znamo. Niste propisali pravila igre. A, kada ćete, ne zna se. Za taj posao ostalo vam je još petnaestak dana. Posle toga i da ih obelodanite, čekaće majke novi saziv parlamenta da ih izglasa. Njihov rok za prijavu počeo je da teče, Vaš izgleda nije.

Kažete, ministre Dmitroviću, da naši mladi ljudi odlaze u bogate zapadne zemlje i stvaraju porodice, a i tamo za 10 godina iako žive neuporedivo bolje, imaju jedno ili dvoje dece. U pravu ste, ali ima i onih koji ne žele da idu. Onih koji će i to jedno ili dvoje roditi u Srbiji. Pomislite nekada i na njih. Ako već ima para u državnoj kasi za podršku rađanju, ne kočite raspodelu. Ili možda i dalje verujete da se deca ne rađaju u stanovima od 50 kvadrata?

Popravite Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Popravite ga i zbog roditelja dece sa invaliditetom koji već pet meseci čekaju da ih obeštetite zbog jedne neustavne odredbe. Poslušajte i molbe mama preduzetnica. One ne traže ništa što ostale već nemaju. Potrudite se, ministre, da nam majke ne budu samo kolateralna šteta. Imate još dve nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna