KEKEC U DOMOVINI, TITOVIH KOLA NEMA: Srbija i Slovenija postigle dogovor o filmskim trakama, ali ne i o voznom parku predsednika SFRJ

Miljana Kralj

10. 12. 2021. u 10:11

Ne zna se ko će i kada da Titove automobile "odglavi" iz priče o sukcesiji, u koju su je gurnuli Slovenci, jer im je u interesu da zbirka ostane pod Alpima

КЕКЕЦ У ДОМОВИНИ, ТИТОВИХ КОЛА НЕМА: Србија и Словенија постигле договор о филмским тракама, али не и о возном парку председника СФРЈ

Novosti

U SVOJU domovinu pod Julijskim Alpima uputio se film "Kekec", sa još 12 ostvarenja, čiji su se originali na nitratnim trakama čuvali u Jugoslovenskoj kinoteci, od 1968. Uporedo sa vraćanjem dela važnih za slovenačku filmsku baštinu, dve države pregovarale su i o dolasku u Beograd Titovog voznog parka, koji je u Tehničkom muzeju Slovenije "zaglavljen" već 35 godina.

Kolekcija limuzina, velikog istorijskog značaja i višemilionske vrednosti, u evrima, koju čine "mercedesi", "kadilaci", "rols-rojsevi", data je 1986. na petogodišnju pozajmcu, o čemu postoje ugovori i reversi. Tačnije, od Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" slovenački muzej je preuzeo 14 vozila - 11 automobila, jednu "vespu", motorne sanke i električni fijaker, kao i tri automobila od Vojnog muzeja. Ukupno 17 vozila. Kada je rok za pozajmicu istekao, u januaru 1991, još smo živeli u istoj državi, naše institucije su ih, po zakonu, tražile nazad. Dogovoren je bio čak i transport, ali je izbio rat.

Od izveštaja, analiza, zahteva, molbi da im se vrate, kako je svojevremeno rečeno "Novostima" u Muzeju Jugoslavije, upućenih na razne adrese, mogao bi da se napravi zaseban zbornik. Da sve neće ostati mrtvo slovo na papiru, nadu je pre tri godine probudilo formiranje zajedničke radne grupe dveju država, čiji je rezultat vraćanje "Kekeca", ali ne i automobila. Argumenti, da to što su se limuzine zatekle u Sloveniji, ne znači da ih ona i po pravu nasleđuje od "pokojne" SFRJ, nalaze se u pedantnoj dokumentaciji Muzeja Jugoslavije. Neizvesno je, međutim, ko će ih i kada upotrebiti da Titove automobile "odglavi" iz priče o sukcesiji, u koju su je gurnuli Slovenci, jer im je u interesu da zbirka ostane pod Alpima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Podzemlje