KAD AMERIKA ORGANIZUJE "SAVET ZA DEMOKRATIJU": Skup bez Kine i Rusije, SAD pozvale Albaniju i Kosovo

Branko Vlahović

03. 12. 2021. u 12:00

ISTOVREMENO dok ruske i američke diplomate pripremaju virtuelni susret predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, o najaktuelnijim pitanjima sadašnjice, u Vašingtonu organizuju svoj "Samit za demokratiju".

КАД АМЕРИКА ОРГАНИЗУЈЕ САВЕТ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ: Скуп без Кине и Русије, САД позвале Албанију и Косово

Novosti

Na skup 9. i 10. decembra, takođe virtuelno, Amerikanci su pozvali 110 zemalja.

Zvuči paradoksalno, ali spisak zemalja koje nisu pozvane na forum izazvao je mnogo veću pažnju nego to o čemu će se dva dana govoriti na skupu. Sasvim opravdano mnogi su se zapitali kako je moguće razgovarati o svetskim problemima, a da se ne pozovu Rusija i Kina, a pozvani su na primer tzv. Kosovo i Albanija?!

Ni Moskvu, ni Peking ne uzbuđuje izostanak pozivnice. Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao je da u Vašingtonu pokušavaju da privatizuju reč demokratija, a da su za njih demokratske samo zemlje po ukusu SAD. Razni američki fondovi dele zemlje po svojim kriterijima, pa je 77 država "slobodno" i "potpuno su demokratske", 31 je "delimično demokratska", a ostale su u haosu...

Nije tajna da Amerikancima veoma smeta što se Rusi i Kinezi suprotstavljaju ukidanju prava veta u Savetu bezbednosti UN. A organizovanje ovakvih samita za demokratiju je svojevrsno testiranje može li Amerika da nametne svetu svoj model po kome bi se Savet bezbednosti UN sveo na rang manje važnih tela u okviru ove i dalje glavne međunarodne organizacije. Ali, pokušaj izolovanja Rusije i Kine osuđen je na neuspeh, jer te dve države imaju veliki broj prijateljskih zemalja koje iz mnogo razloga žele da sa njima sarađuju.

Nepozivanjem Rusije i Kine na samit organizatori su samo smanjili težinu skupa. Ako u Vašingtonu misle da na tzv. Kosovu i Albaniji ima više slobode nego u Kini i Rusiji, učinili su sve da u "bajdenokratiju" mogu da veruju samo slepo poslušni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)