ROŠTILJANJE NAD GROBOVIMA: Da li se venci polažu i u ime onih koji su se u nedelju kvadovima vozili po humkama stratiša u Jajincima?

Lidija Zečević

19. 10. 2021. u 10:14

Onima koji vence nose moralo bi da bude važno da se ovo mesto poštuje

РОШТИЉАЊЕ НАД ГРОБОВИМА: Да ли се венци полажу и у име оних који су се у недељу квадовима возили по хумкама стратиша у Јајинцима?

Novosti

DAN oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobar, obeležavamo sutra. Zbog heroizma svojih građana, kao i žrtava koje su podneli, Grad Beograd je 20. oktobra 1974. godine odlikovan Ordenom narodnog heroja. Svake godine u ovo vreme, sva sredstva informisanja podsećaju na događaje iz 1944. godine, užase rata i, pre svega, pale u borbi protiv fašizma.

Grad Beograd, kao i prethodnih godina, priprema program obeležavanja 20. oktobra, slede govori, zakletve o nezaboravu, polaganje venaca na humke nastradalih. Većina građana to opravdano smatra civilizacijskim ponašanjem.

U ime baš te većine, neizbežno je pitanje da li će i na stratište 80.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista zauvek zaustavljenih na Vojnom strelištu Kraljevine Jugoslavije u Jajincima, neko odneti venac? I u čije ime? Da li "sećanje na heroje" čuvaju i oni koji su se u nedelju kvadovima vozili po humkama? Da li se venac nosi i u ime "gospođe" koju su "uslikali" iz Muzeja žrtva genocida kako se sunča na mestu koje se "izdvaja u odnosu na ostala mesta stradanja po masovnosti žrtava i surovoj sistematičnosti u likvidaciji i prikrivanju zločina nad nedužnim stanovništvom"?

Naravno da ih sve skupa, koji u Jajincima, po grobovima nedužnih roštiljaju, sunčaju se, izletuju, nije briga. Oni su, sigurno je, "tikve bez korena", nedostojne pomena osim u kontekstu svojih nedela. Ali, onima koji vence nose moralo bi da bude važno da se ovo mesto poštuje.

"Nosači venaca" suzbijaju bahatost u raznim sferama života, od vožnje do larme u kafanama. Nemoguće je da ne mogu da pronađu mehanizam koji će zaštiti mir nad senima 80.000 mučenika čiji je heroizam stavio orden na rever svakog građanina Beograda.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024