DOKTOR FALKE I HAŠKI OBRAZ: Osim sa tužiocima, srpski haški pritvorenici se bore i za odgovarajuće lečenje

Slađana J. MATIĆ

24. 08. 2021. u 10:26

Glavni pritvorski lekar u Sheveningenu Paulus Falke već godinama ne dozvoljava bolničko lečenje srpskim optuženicima

ДОКТОР ФАЛКЕ И ХАШКИ ОБРАЗ: Осим са тужиоцима, српски хашки притвореници се боре и за одговарајуће лечење

Novosti

SRPSKI haški pritvorenici u Sheveningenu godinama osim sudskog vojevanja, beznadežno vode bitke i sa pritvorskim lekarima boreći se za svoje pravo na odgovarajuću negu. Kako je ko od njih prolazio kroz sudski postupak, jednako se borio i sa bolestima, od kojih nisu adekvatno lečeni.

Odbrana Ratka Mladića već godinama ukazuje na taj problem, navodeći da su neke terapije generalu uključene, a ispitivanja urađena tek nakon više upozorenja srpskih doktora, koji su u Beogradu gledali njegove nalaze. Takođe, svi ti medicinski izveštaji odbrani su dostavljani sa nekoliko meseci zakašnjenja, pa se tako gubilo silno vreme za odgovarajući tretman.

Glavni pritvorski lekar Paulus Falke već godinama ne dozvoljava da se general prebaci u Moskvu ili Beograd na bolničko lečenje, uz sve državne garancije da će se vratiti u pritvor kad mu se zdravlje stabilizuje. Isto tako bolničko lečenje nije dozvoljavao ni Slobodanu Miloševiću ili Zdravku Tolimiru, a Stojanu Župljaninu nije dozvoljeno ni da ga pregledaju srpski lekari. Uvek je obrazloženje bilo da u pritvoru imaju adekvatno lečenje. Inače, svim zatvorenicima se samo donose lekovi u providnim kesicama i oni često ne znaju ni šta piju, ni zbog čega, jer im to niko ne govori, a lek moraju da popiju pred lekarom ili zatvorskim čuvarom.

A, kako to može kobno da bude ,dobro zna Tolimirova porodica. Njemu je Falke ukinuo dva leka za srce, koje mu je propisao specijalista kad mu je ugradio pejsmejker. General je četvrti dan posle toga preminuo od infarkta. Tu je kao večni žig na obrazu Haškog tribunala i Miloševićeva smrt, koja nikada na valjan način nije ni ispitana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)