LUKAŠENKO

Branko Vlahović

27. 05. 2021. u 13:00

PREDSEDNIKA Belorusije "kolektivni Zapad" proglasio je vazdušnim piratom i niko od njih ne želi da ga sluša, ma koliko se on trudio da dokaže kako u nedelju nije prekršio međunarodno pravo kad je naredio da se spusti avion "Rajan era" u kome je bio opozicionar Roman Protaševič.

ЛУКАШЕНКО

Novosti

Uzalud objašnjava da je postupio po pravilima vazdušnog saobraćaja po kojima kad stigne signal da je u avionu bomba ili sumnjivi predmet posada mora da prizemlji letelicu na najbliži aerodrom.

U svetu se poštuju samo moćni i oni imaju sva pisana i nepisana prava. Samo Zapad ima pravo da presreće avione u kojima se nalazi predsednik države (Bolivije) i da se kasnije ne izvini, jer u letilici nisu pronašli Eduarda Snoudena. Samo Zapad ima pravo da oceni ko su teroristi i ako želi da ih likvidira. Ili da, recimo, Hašima Tačija pretvori u mirotvorca, mada mu dobro znaju biografiju.

Istine radi, Protaševič i njegova devojka Sofija Sapega, koja je tkođe privedena, nisu nevinašca. On se nedavno pred TV kamerama bahato podsmevao beloruskoj policiji verujući da mu niko ništa ne može, jer se krajem godine nastanio u Vilnjusu. A, Sapega je već priznala u zatvoru da je bila zadužena da pravi "Crnu knjigu Belorusije" u kojojoj su lični podaci policajaca i oficira lojalnih Lukašenku.

Beloruski lider pokušava da objasni da je lažna informacija o bombi u avionu stigla sa Zapada. Ali, čak i u susednoj Rusiji mu mnogi ne veruju, već smatraju da je akciju režirala beloruska tajna policija. Posle svega što se dogodilo, Lukašenko bi morao da izvuče pouku. Pre svega, mora da shvati da ne može da vodi mnogovektornu politiku. To što je Amerika odlučila da vrati svog ambasadora u Minsk ne znači i "umiljato jagnje dve ovce sisa". Brzo je postalo jasno da SAD žele nekog drugog na čelu Belorusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda