KURTIJU SAD IZGOVOR - USTAV I UKRAJINA: Ponovljen zahtev Prištini da ne sprečava održavanje izbora na KiM koje organizuje Beograd

D. M.

15. 03. 2022. u 20:12

ALIBI za to što grubo krši sporazume potpisane u Briselu i ne dozvoljava Srbima na KiM da ostvare osnovna građanska i demokratska prava i glasaju na izborima 3. aprila Aljbin Kurti traži u kosovskom ustavu i - ukrajinskoj krizi.

КУРТИЈУ САД ИЗГОВОР - УСТАВ И УКРАЈИНА: Поновљен захтев Приштини да не спречава одржавање избора на КиМ које организује Београд

Foto Tanjug

On je u utorak poručio da vlada privremenih prištinskih institucija pokušava, zajedno sa ambasadorima Kvinte i EU, da pronađe rešenje za srpske izbore, ali da to mora biti sprovedeno tako da se ne narušava "državnost Kosova". Takođe je optužio Srbiju da su, nakon što se "svrstala na stranu Rusije" u ukrajinskoj krizi, razgovori sa Beogradom znatno otežani.

- Smatramo da s jedne strane ne treba da sprečavamo Srbe na Kosovu koji, osim što imaju državljanstvo Kosova i Srbije, imaju pravo glasa, ali s druge strane ustavnost, zakon na Kosovu, rezolucija od 15. januara, obavezuju nas oko rešenja. U kontaktu smo sa ambasadama Kvinte i EU kako bismo videli koje rešenje možemo da nađemo, a da se ni na koji način ne krše državljanstvo, ustavnost, vladavina prava i rezolucija - rekao je Kurti.

On je spustio rampu i za izjašnjavanje Srba na referendumu o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, u januaru. Tada je na stolu bila samo njegova "nepristojna ponuda" - da Srbi glasaju kao da su dijaspora na KiM, preko Kancelarije za vezu, dok bi biračka mesta zapravo imala status diplomatsko-konzularnih predstavništava. Da je Beograd pristao, indirektno bi priznao i nezavisnost lažne države.

Ponovo se oglasio Vašington, nakon što je u utorak savetnik u Stejt departmentu Derek Šolet razgovarao sa Kurtijem. Šolet je naglasio važnost da se biračima sa pravom glasa na KiM omogući da učestvuju na izborima koje je raspisala Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna