NA UDARU SU I SRPSKA DECA NA KiM: Kamenovana srpska škola u Vitini, vandalizam u mešovitom naselju (FOTO)

Novosti online

22. 12. 2020. u 21:42

НА УДАРУ СУ И СРПСКА ДЕЦА НА КиМ: Каменована српска школа у Витини, вандализам у мешовитом насељу (ФОТО)

Foto: Kancelarija za KiM

Srpska osnovna škola Mladen Marković u Vitini, izdvojeno odeljenje škole Binač, kamenovana je danas u poslepodnevnim satima.

Nepoznata lica kamenicama su gađala ovu obrazovnu ustanovu koja koja se nalazi u multietničkom naselju Binač u opštini Vitina. Tom prilikom razbijeno je više prozora na školi, a vandali su pokušali da obiju i ulazna vrata. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih institucija u Prištini da bez odlaganja otkriju i privedu pravdi počinioce ovog vandalskog čina čije su mete bila i maloletna deca. 

Svedoci smo gotovo svakodnevnih pritisaka i nasilja nad srpskim stanovništvom i imovinom na Kosovu i Metohiji. Nakon današnjeg neosnovanog hapšenja penzionera Svetomira Bačevića u Peći, sada su se na meti našla i srpska deca, a tek pukom srećom niko nije povređen. 

Ovakva razbojništva unose dodatni nemir i opravdani strah među srpski narod u južnoj pokrajini i pokazuju koliko su krhka nastojanja za izgradnju jednog multietničkog društva na Kosovu i Metohiji. 

Zbog toga očekujemo i od međunarodnih predstavnika da pošalju jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano, a upravo ovakvi divljački ispadi mogu imati dalekosežne konsekvence u jednoj multietničkoj sredini. 

Apelujemo na Srbe da ostanu mirni i ne podležu namernim provokacijama koje imaju za cilj da izazovu našu neodmerenu reakciju, a država će iznaći način da osigura njihovu bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)