U AKCIJI "ZELENO" PALI I SRBI: Španska policija u saradnji sa kolegama iz evrope u borbi protiv uzgoja marihuane

N. B.

24. 11. 2020. u 20:22

OD februara prošle, pa sve do oktobra ove godine, tokom akcije pod radnim nazivom "Zeleno", španska policija zaplenila je skoro 25.642 kilograma marihuane.

У АКЦИЈИ ЗЕЛЕНО ПАЛИ И СРБИ: Шпанска полиција у сарадњи са колегама из европе у борби против узгоја марихуане

Pripadnik španske policije na jednoj od plantaža / Foto Španska policija

U borbu protiv uzgoja ove vrste narkotika krenuli su nakon što su poslednjih godina sproveli više operacija u saradnji sa kolegama iz nekoliko evropskih zemalja, među njima i iz Srbije, kada su došli do podataka da je proizvodnja ove biljke na izuzetno visokom nivou.

Tokom razotkrivanja mreže narko-dilera, uhapsili su 3.695 osoba, a lisice na ruke stavljene su i našim državljanima. Pored velike zaplene marihuane, Španci su otkrili i zaplenili i 23.849 kilograma hašiša, 3.140 kilograma kokaina, 85 kilograma heroina, 458 komada oružja i više od 7,6 miliona evra.

Širom Španije, locirano je više od 800 plantaža, a u Toledu je otkrivena do sada najveća podzemna plantaža, kao i još četiri, smeštene u šumovitim, teško pristupačnim područjima. Za potrebe uzgoja, članovi kriminalnih grupa posekli su velike površine borove šume, maksimalno iskorišćavajući šumske terase. Da bi navodnjavali useve, pravili su veštačke bare za skladištenje vode, koja je naknadno crevima sprovedena do polja kanabisa.

Interesantno je da marihuanu uzgajaju i po garažama, industrijskim skladištima, pa čak i u javnim ustanovama. Tako je početkom ovog meseca, u Valjsu uhapšen srpski državljanin (48), koji je, kako su preneli španski mediji, gajio marihuanu u naizgled napuštenoj vili. Na licu mesta otkriveno je na hiljade zasada kanabisa, ali i tajni kanali i prolazi do kuće.

Uhapšeni Srbin je bio pod istragom od početka jula, kada je španska policija dobila prva saznanja u vezi sa uzgojem marihuane na toj lokaciji. Vila je na prvi pogled delovala napušteno i izolovano, ali je pažnju privuklo to što su je čuvala dva rotvajlera. U hodniku vile pronađen je lažni ormar kojim se prolazilo do zasada na spratu gde je otkrivena prava plantaža sa 1.050 biljaka marihuane u različitim fazama rasta.

Nekoliko meseci ranije u Malagi su uhapšena dvojica Srba, a za jednim od njih Srbija je izdala nalog za hapšenje, zbog napada na navijača protivničkog tima na stadionu Crvene zvezde u Beogradu. U kući u kojoj se krio, policija je otkrila laboratoriju za uzgoj marihuane.

OKO 2.000 AGENATA

DEO marihuane proizvedene u Španiji, namenjen je tržištu uglavnom zemalja Zapadne Evrope.

U operaciju "Zeleno" uključeno je oko dve hiljade agenata, specijalizovanih za borbu protiv trgovine drogom. Ova, kako Španci kažu "pionirska operacija u Evropi", pokrenuta je uz podršku Interpola i Europola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere