DETALJI SA SUĐENJA ZA UBISTVO STEFANA: Ove reči sudije su usledile pre izricanja presude

D. ALIHODžIĆ

29. 09. 2020. u 20:21

NIŠLIJA Dejan Mitić (28) osuđen je juče prvostepenom presudom na osam godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja koje je za posledicu imalo smrt Stefana Kocića (20).

ДЕТАЉИ СА СУЂЕЊА ЗА УБИСТВО СТЕФАНА: Ове речи судије су уследиле пре изрицања пресуде

Foto: Privatna arhiva

Mitić je 9. avgusta prošle godine na ulazu u Nišku Banju, vozeći pijan i drogiran neregistrovani BMV, usmrtio Kocića koji je stajao pored puta da bi pomogao vozaču "zastave 101" Mladenu Davidoviću da promeni gumu. Mitić nije ni primetio zaustavljeno vozilo i pri brizini od 75 kilometara na sat udario je u mladića koji je klečao pored asfalta.

VOZAČKA DOZVOLA

Mitić je bio u klasičnom pritvoru od 9. avgusta 2019, a od 22. aprila do sada je u kućnom pritvoru. Juče nije bio na izricanju presude, ali će mu ovo vreme biti uračunato u zatvorsku kaznu.

Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u maksimalnom trajanju od pet godina. Međutim, on uopšte nema dozvolu, pa će, kako je pojasnila sudija Savić, ova zabrana važiti pet narednih godina po odsluženju kazne.

- Osuđeni Mitić je otac maloletnog deteta. Tokom suđenja se držao korektno, govorio je istinu i pokazao da se iskreno kaje. Ipak, u pitanju je bila nasilnička vožnja pod dejstvom visoke količine alkohola i opojne droge, bez dozvole, u neregistrovanom automobilu - rekla je, obrazlažući presudu, sudija Višeg suda u Nišu Tamara Savić.

Tužilaštvo je tražilo šest godina, a porodica nastradalog 12 godina zatvora.

- Nismo zadovoljni visinom kazne, jer smatramo da samo doživotni zatvor može da bude opomena svima koji se usude da pijani sednu za volan i tako usmrte nekog. Našeg sina ništa neće da vrati, ali apelujemo na vlasti da promene zakon i da se takvi vozači najstrože kažnjavaju - kazali su nakon izricanja presude roditelji nastradalog Stefana, Biljana i Zvezdan Kocić. - Hteo je da pomogne vozaču u nevolji, a nije ni slutio da će ga dobrota koštati života.

U celom slučaju sporno je ponašanje upravo samog Davidovića, na koje je ukazala i sudija Savić, koja je prilikom izricanje presude navela da je on lagao na sudu iako je bio pod zakletvom i da očekuje da reaguje tužilaštvo po službenoj dužnosti. Inače, Davidović nije propisno obeležio vozilo, koje je zaustavio na kolovoznoj traci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist