ĆURUVIJA IZ POČETKA ZBOG GREŠAKA U PRESUDI: Predmet vraćen na ponovno suđenje

S.J.M.

07. 09. 2020. u 22:13

ЋУРУВИЈА ИЗ ПОЧЕТКА ЗБОГ ГРЕШАКА У ПРЕСУДИ: Предмет враћен на поновно суђење

Foto P.Mitić

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine. Ovaj sud vratio je predmet na ponovno suđenje u Specijalni sud kako bi se otklonili nedostaci, a dokazi bili na pravilan način analizirani.

Bivši šef DB Radomir Marković ovom, sada ukinutom, presudom bio je osuđen na 30 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo vlasnika "Nedeljnog telegrafa", a na istu kaznu za saizvršilaštvo u ubistvu osuđen je službenik DB Milan Radonjić. Pripadnici ove službe Romić i Kurak, zbog saizvršilaštva u ubistvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Apelacioni sud je utvrdio i da je presuda nerazumljiva, da su navedena objašnjenja u njoj potpuno nejasna i u znatnoj meri protivrečna, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost te presude.

Navode da je prvostepeni sud prekoračio optužbu tako što je presudom u slučaj uveo N. N. lice kao direktnog izvršioca, a optuženima dodao da su počinili neke radnje koje nisu navedene u optužnici. Time je, zaključuje se u odluci Apelacionog sud, izmenio činjenično stanje i na taj način su okrivljeni proglašeni krivim za nove radnje za koje nisu optuženi i za koje u toku postupka nisu izvođeni dokazi. Inače, prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubila N. N. osoba, a pripadnici DB su za to "pripremili teren".

Foto A.Stanković

Ratko Romić i Milan Radonjić

U obrazloženju Apelacije navodi se ukazano je i da se u presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog je prvostepeni sud bez dileme utvrdio prisustvo još jedne osobe na mestu ubistva, i to baš neposrednog izvršioca. Nema ni dokaza na osnovu kojih se može utvrditi da je to N. N. lice sa Radonjićem, Romićem i Kurakom postiglo dogovor o ubistvu Ćuruvije.

Takođe, u obrazloženju Apelacionog suda se kaže da je uvođenjem N. N. lica na više mesta u presudi ona učinjena nerazumljivom, jer je nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom ili je reč o više N. N. lica.

Foto AP/Fejsbuk

Rade Marković, Miroslav Kurak

Zatim, nije uopšte navedeno na koji način su Kurak i Romić omogućili N. N. licu da ubije Ćuruviju i time postali saizvršioci. Nejasno je gde su se u momentu izvršenja krivičnog dela oni nalazili i da li su bili zajedno ili su bili razdvojeni.

RUŽIĆ: OČEKUJEMO DA IH OPETOSUDE

ZASTUPNIK porodice Ćuruvija Slobodan Ružić nam je rekao da su očekivali da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu:

- Ipak, nastavljamo da se sudimo, ali verujem da ponovljeni postupak neće dugo trajati. U presudi je uvedeno N. N. lice koje je pucalo, jer očigledno nisu imali dovoljno dokaza da je to učinio Kurak. Verujem da će Specijalni sud ispraviti greške i da će ih ponovo osuditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan R

08.09.2020. 10:22

Случајно или намерно, ставили сте асолутно погрешан и неодговарајући наслов. Првостепена пресуда за убиство Ћурувије није укинута због неких грешака, већ зато што није заснована на доказима и што је незаконита, што је и из самог текста очигледно. Ја поздрављам ову пресуду Апелационог суда јер је она доказ да у Србији још увек постоје судије које часно и одговорно обављају свој посао. Пратио сам првостепено суђење преко штампе али и то је било довољно да се схвати да је оптужница неодржива. Од самог почетка Бранка Прпа невенчана супруга Ћурувије која је била једини непосредни сведок убиства тврди да на Ћурувију нису пуцали они који су оптужени као непосредни извршиоци.

EvGenije

08.09.2020. 10:41

Prosto je neverovatno dajedan sud, pa još "specijalni", napravi toliko grešaka, pa još kardinalnih, u jednoj presudi. To nije moglo biti slučajno. Samo je pitanje da li je sud želeo pomoći tužilaštvu ili optuženima. Izjava advokata porodice je besmislena jer optužnica sa ovakvim dokazima ne može opstati.

Ko je to N N

08.09.2020. 12:05

Ko to može biti N.N., neka se otkrije još informacija, hvala apelacionom sudu na pravoj odluci. Pravda je spora ali dostižna. I porodici Ćuruvija želim svu snagu i istrajnost u nastavku borbe, Srbija je uz vas.