FELJTON - POLICIJA PUCA NA DEMONSTRANTE: U noći između 4. i 5. aprila "Zelene beretke" zauzele su sve vladine kancelarije, štab TO...

Dragan Vujičić i Ivan Miladinović

19. 04. 2021. u 18:00

U IŠČEKIVANjU međunarodnog priznavanja Bosne i Hercegovine, muslimanske paravojne jedinice "Patriotska liga" i "Zelene beretke" vidno su povećale svoju aktivnost, zauzele su mjesta u gradu, distribuisale oružje i pripremale se za preuzimanje vlasti.

ФЕЉТОН - ПОЛИЦИЈА ПУЦА НА ДЕМОНСТРАНТЕ: У ноћи између 4. и 5. априла Зелене беретке заузеле су све владине канцеларије, штаб ТО...

"Zelene beretke" u Sarajevu / Foto iz izveštaja nezavisne međnarodne komisije

U noći 4. aprila 1992. godine, oko 150 pripadnika "Zelenih beretki" primilo je oružje, municiju i uniforme u stanici za hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu. Situacija u gradu bila je vrlo napeta. Radovan Karadžić je u svoj dnevnik unio sljedeći zapis:

- Noć je počela. "Zelene beretke" zauzimaju ključne tačke u gradu. Naše sjedište koje je smješteno u hotelu "Holidej in" redovno dobija informacije o njihovim akcijama. Kreću se vozilima od naselja do naselja, a njihovi snajperisti zauzimaju položaje u visokim zgradama. Automatska pucnjava čuje se svuda u gradu: Muslimani slave Bajram i zastrašuju Srbe. "Zelene beretke" ubile su dva srpska policajca i ranili mnoge civile. Grad je u haosu. Sarajevska TV već godinama vrijeđa Srbe i gazi dostojanstvo. Sada se poziva lažni "pokret za mir" da organizuje demonstracije.

Zaista, ujutro vidimo gomilu lažnih "rudara uglja", koji nose oružje ispod kaputa. Vidimo da se ove mafije spremaju da zauzmu centar grada. General Kukanjac ponovo pokušava da odigra ulogu posrednika i mirovnog radnika. Predlaže sastanak sa Izetbegovićem u štabu Druge vojne oblasti. Pitao sam Izetbegovića da li on zna šta se dešava na području Vraca. "Biće more krvi, rekao sam mu. Ovo se neće zaustaviti. Krenimo odmah kod Kukanjca." Na insistiranje na detaljima moje porodične bezbjednosti, Buha i ja smo odlučili da ostanemo u hotelu i da radimo sve kako bismo izbjegli rat.

U OVOJ situaciji, 3. aprila, komandant Drugog vojnog okruga JNA Milutin Kukanjac raspoređivao je jedinice na brdima oko Sarajeva i na aerodromu kako bi spriječio bilo kakve napade na gradsku infrastrukturu.

U noći sa 4. na 5. april, paravojna jedinica Bosnae 22 "Zelenih beretki", pod vođstvom zapovjednika SDA, pokušala je puč. Oni su zauzeli sve vladine kancelarije i vitalne objekte, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane, Republički štab TO, kao i policijske stanice u opštini Stari grad, Centar i Novo Sarajevo. U policijskoj stanici Novo Sarajevo "Zelene beretke" ubile su policajca Peru Petrovića, srpske nacionalnosti. Bivši član "Zelenih beretki" Ferid Šalija izjavio je: - Tada smo bili pod direktnom komandom Ministarstva unutrašnjih poslova. U akciji na Vraca 5. aprila imali smo dvojicu ubijenih, a sedam ranjenih boraca. Takođe smo napali "Holidej in" zajedno sa specijalnom policijom Ministarstva unutrašnjih poslova.

IZETBEGOVIĆ KRIV ZA UBISTVA

GENERAL Milutin Kukanjac, bivši komandant Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu, u intervjuu autorima filma Bi-Bi-Sija "Smrt Jugoslavije" rekao je povodom ubistava demonstranata: "Sve je to inscenirano ... Izetbegović je bio iza svega ovoga. Naravno, bilo je tu poštenih ljudi, Muslimana, Hrvata i Srba, koji su mislili da je skup organizovan radi zaštite svih ljudi u Bosni. Međutim, u stvarnosti su njima vješto manipulirali. Tad je bila i ta pucnjava na hotel 'Holidej in' za koju su odgovorni Muslimani."

UJUTRU 5. aprila, mnoštvo građana Sarajeva i rudara uglja iz srednje Bosne, koje je SDA dan ranije prebacila u Sarajevo, organizovali su demonstracije u gradu. Bila je ogromna gužva ispred Skupštine RBiH, sa oko 50.000 ljudi. Nosili su portrete Tita i parole poput "Želimo mir", "Bosna nije mrtva", "Želimo vladu nacionalnog jedinstva". Demonstracija je bila originalan i spontan izraz narodnog protesta protiv nadolazećeg rata.

Demonstranti su ušli u zgradu Skupštine RBiH. Govornici su zahtijevali ostavku Predsjedništva i Vlade, nove izbore i formiranje "vlade nacionalnog spasa". Neki su tražili da JNA interveniše i spriječi približavanje rata, drugi su željeli da JNA ode. Oni su zahtijevali ostavke lidera svih političkih partija. Pošto su poslanici SDS-a već napustili Skupštinu, ovaj zahtjev se direktno odnosio na SDA Alije Izetbegovića i HDZ-a Stjepana Kljuića. Demonstranti su izrazili nepovjerenje prema Aliji Izetbegoviću, sprečavajući ga da im se obrati, ali on je ipak uzeo riječ. Legitimitet vladavine Alije Izetbegovića bio je na ivici.

U POPODNEVNIM satima, velika grupa demonstranata stigla je do srpskog naselja Pofalići, druga grupa se kretala ka mostu Vrbanja. Među njima je bilo i mnogo naoružanih pripadnika "Patriotske lige" i "Zelenih beretki". Dok je gomila pokušala da probije srpske barikade i pređe preko Miljacke u srpsko naselje Grbavica, izbila je razmjena vatre. Dvije djevojčice, Suada Dilberović i Olga Sušić, ubijene su.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države 6. aprila su zvanično priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Zbog sve većih tenzija i čestih incidenata u gradu, Radovan Karadžić se uoči tih događaja preselio iz svog stana u Ulici Sutjeska u Sarajevu u hotel "Holidej in", u kojem su privremeno bile smještene kancelarije SDS-a.

Predveče 6. aprila 1992, demonstranti su napustili zgradu Skupštine RBiH i preselili se na Marijin dvor i u hotel "Holidej in". Broj demonstranata narastao je na 50.000 ljudi. Iza njih su bila oklopna vozila specijalne jedinice policije pod komandom Dragana Vikića. Odjednom je neko počeo pucati. U zbunjenoj razmjeni vatre ubijeno je pet osoba. Prema drugim izvorima, osam osoba je poginulo, a oko 50 je ranjeno. Za ove smrti bošnjački izvori krive SDS-ove "srpske terorističke snajpere", koji su navodno otvorili vatru na demonstrante iz kancelarije SDS-a u hotelu "Holidej in", koji je, prema riječima bošnjačkih istoričara, "pretvoren u privatnu kasarnu SDS-a".

OKOLNOSTI pogibija građana Sarajeva 6. aprila 1992. do danas ostaju nejasne. Prema izjavama očevidaca, specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova pod komandom Dragana Vikića otvorila je vatru na demonstrante. Ovo je bila jedina jedinica RBiH u gradu koja je imala profesionalno obučene snajperiste.

Neki svjedoci su izjavili da je jedinica "Zelenih beretki" pod komandom Juke Prazine pucala na demonstrante. Tjelohranitelj Radovana Karadžića Vladimir Ilić, koji je uhapšen kao navodni "snajperista", izjavio je: - Policija i parapolicijske jedinice SDA optužile su mene i moja tri prijatelja za snajperske aktivnosti. Niko od nas nije formalno optužen, i nije odgovarao za takozvano krivično delo, jer ga nismo počinili.

Na masu demonstranata ciljale su i novoformirane "Ševe", iz dvije zgrade koje smo zvali "Momo i Uzeir" i sa kule Katoličke katedrale. Ko god je otvorio vatru, strijelci su željeli da suzbiju demonstracije. Demonstranti su se razišli i pobjegli. General ARBiH Vahid Karavelić je priznao da je "scenario za demonstracije za mir" imao za cilj "eliminiranje priznatog suvereniteta BiH i izabrane parlamentarne vlade", te da je "ovaj scenarij" osujetila policija odana Aliji Izetbegoviću. Inicijativa za održavanje novih izbora i formiranje novog predsjedništva koje bi spriječilo rat utopljena je u krvi demonstranata. Vlada Alije Izetbegovića preživjela je svoj prvi test. Kako je Komisiji izjavio bivši član Predsjedništva RBiH Nenad Kecmanović, "SDA i Alija Izetbegović su stekli najviše prednosti od rastjerivanja demonstranata vatrenim oružjem".

SUTRA: U SARAJEVU VLADA HAOS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!