KAKO JE ISTORIJA SRBIJE STVARANA UZ POMOĆ MASONA: I knez Miloš je bio slobodni zidar

Milorad Bošnjak

16. 08. 2020. u 06:00

NEPORECIVE su istorijske činjenice, koje širu javnost dovode do istine: tajnim bratstvima Evrope - Slobodnim zidarima (masonima), Templarima i Rozenkrojcerima - vladarski Obrenovići i oni iz pobočnih familijarnih linija, i te kako su bili potrebni.

КАКО ЈЕ ИСТОРИЈА СРБИЈЕ СТВАРАНА УЗ ПОМОЋ МАСОНА: И кнез Милош је био слободни зидар

Foto: Foto - dokumentacija "Novosti"

Kao što su evropska ezoterička društva i tajne službe zauzvrat bili potrebni Obrenovićima. I tako su stvarani sakriveni koncepti srpske istorije! To su malo razjašnjena tajna (geo)politička delovanja Obrenovića, bez kojih ne bi bilo ni onovremene, kamoli sadašnje samostalne srpske države.

"Ništa mi nije ljubeznije od mojega roda. No, ukoliko ga više ljubim, utoliko sam više dužan istinu i pravdu govoriti"! (Dositej Obradović, prosvetitelj evropski i srpski, časni delatnik bratstva Slobodni zidari). Taj citat je moto našeg istraživanja, koje nema nikakvu političku predoređenost, već samo traganje za istinom.

TREBA li Srbiju i Evropu podsećati koliko im je Dositej doprineo, kao jedan od prosvetitelja, u (pred)revolucionarnim vremenima pre izbora Obrenovića na političke i vojno-diplomatske pozicije, zatim i kneževske, pa tajno projektovane kraljevske? Kao što je doprineo i pojedinim monarhijama u Evropi svog doba, masonskim ložama bliskim kasnijim vladarskim Obrenovićima.

Dositeju je to monaško ime dala SPC, tako mu je glasilo i kodno ime u - slobodnom zidarstvu! Javnim i tajnim radom, zadužio je sve vladare iz kuće Obrenovića, ali i Srbiju u celini. Lajpcig je, po masonskim izvorima iz severne Italije, najverovatnije mesto gde je u ložu iniciran (primljen u bratstvo Slobodni zidari) Dositej Obradović. Neki mu inicijaciju pripisuju loži u Trstu, neki u Veneciji, gde je sigurno bio iniciran Petar Petrović Njegoš. U čast Dositeja, kao masona, nazvana je beogradska loža "Dositej Obradović" osnovana dvadesetih godina 20. veka, pod "svetlošću" (zaštitom) tadašnje Velike lože "Jugoslavija". I njen rad je obnovljen.

Istorijski izvori ukazuju da su Obrenovići koji su bili na čelu Srbije (ne svi) pripadali masoneriji

Sa tajnim evropskim bratstvima i njihovim "filijalama" u Srbiji, Obrenovići su bili najuže povezani. Zbog tajnosti i (is)trajnosti u prošlom i vremenu koje će doći, tajna bratstva su opstala. Ali, vladarski Obrenovići nisu od 1903. godine opstali kao dinastija, osim biološki dokazanih potomaka, iz pobočne porodične linije od Gospodara Jakova.

POLITIČKI odnosi Obrenovića sa tajnim društvima podrazumevali su i obaveštajnu delatnosti. To je vreme kad se tajne službe velesila uveliko razvijaju, i u ondašnjim komunikacijskim uslovima imaju sve više uticaja na državnu politiku. Ako se može govoriti o državničkoj premudrosti kneza Miloša, to se pre svega odnosi na njegovo razumevanje potrebe da ima obaveštajnu službu, koju mu je stvorio narodni knez Vasa Popović. Pomoću nje je nadmudrivao inostrane i tajne službe konkurentskih političkih interesnih grupa u Srbiji.

Za Vasu Popovića pojedini autori su naveli da je bio mason, ali za tu njegovu pripadnost nema dokaza. Neki od njih su ga pogrešno poistovetili sa Vasilijem Popovićem, članom masonskih loža "Srpska zadruga" i "Svetlost Balkana", osnovanih u Beogradu 1881. godine - kad knez Miloš ni knez Vasa odavno nisu bili živi! O Vasi Popoviću, Miloševom najodanijem špijunskom i diplomatskom misionaru, još će biti reči.

IPAK IMA TRAGOVA

PUBLICISTI pristalice Obrenovića, čijih dela ima u državnim i privatnim arhivima, nisu ostavili mnogo dokumenata o zaslugama Obrenovića za Srbiju, isposlovanih saradnjom sa tajnim društvima, kao ni njihovi protivnici. Kod jednih i drugih, osim izuzetaka, ima malo radova i o delovanju opozicije Obrenovićima uz pomoć tajnih društava za Srbiju i protiv Srbije, odnosima pobočnih Obrenovića sa tajnim bratstvima. Tragova o tome ima u aktima i literaturi u posedu arhivista u Hrvatskoj i Italiji.

GEOPOLITIČKI, na državničko delanje kneza Miloša, kao i njegovog prethodnika Đorđa Petrovića Karađorđa, uticao je francuski imperator Napoleon Šarl Bonaparte (1769-1821) osvajanjima po Evropi, Rusiji i stvaranjem ilirskih provincija u regionalnom komšiluku. Njegovu izreku "šta je istorija, nego priča koja je opstala?" primeniće gotovo svi Obrenovići u svom državotvornom radu.

Postoje verzije o Napoleonu kao "bratu" masona: da je iniciran u loži na Malti, te na Korzici, u "Velikom Orijentu" u Parizu, ali i da nije pripadao masoneriji. Međutim, masoni su bili njegovi rođaci, poverljivi ljudi u vlasti i vojsci. Mnogi od njih su bili kao veliki majstori i drugi časnici loža, u čijim zapisima se Napoleon spominje kao mason. U Francuskoj i osvojenim oblastima, on je promovisao moralne postulate masonerije, nadasve prosvetiteljske! Svojim osvajanjima, na kraju katasrofalnim, "izvozio" je Francusku revoluciju iz 1789. Da li bi Napoleon tako postupao da i sam nije bio slobodni zidar?!

UTICAJ Napoleonovih osvajanja na borbu Srbije za nacionalno oslobođenje od Turske bio je veliki. Naročito vojni uspesi protiv carske Rusije a zatim i poraz koji je doživeo od nje, tada verujućeg oslonca Srbije. Kroz te geostrateške etape su prolazile i druge velesile, što je direktno i indirektno usporavalo ili ubrzavalo srpski zamah nacionalnooslobodilačke borbe. Iako neuspešan, Prvi srpski ustanak, počet 1804. pod vođstvom Karađorđa, kad je Napoleon bio na vrhuncu vojne moći i vlasti, učinio je da Srbija u Evropi važi kao bastion slobode.

Dositeju je to monaško ime dala SPC, tako mu je glasilo i kodno ime u - slobodnom zidarstvu

Drugi srpski ustanak, koji je vodio Miloš Obrenović, dignut je u Takovu 1815. kad je Napoleon već pretrpeo katastrofalne poraze i rasulo i bio prognan. To rasulo nije snašlo sve njegove kreatore francuske tajne politike, pogotovo iz redova masona, koji će posle biti povezani sa tajnom diplomatijom Miloševe Srbije.

"AKO jednog dana neka od slovenskih zemalja bude postigla politički ili kulturni uticaj u Evropi, celokupna stara istorija moraće da se piše iznova!" Autor ove programske misli, malo poznate široj srpskoj javnosti iako dalekosežne po značaju, od vladavine Obrenovića do naših vremena, jeste Edbard Majer (1855-1930), nemački istoričar, koji je inače bio mason. On je direktno uticao na politiku Obrenovića, kao njihov masonski "brat" i dragoceni savetodavac i informator! Ime mu pišemo po izvorima iz slobodnozidarske literature, mada ga neki drugi izvori imenuju kao Eduard, Edvard... Bio je evropski čuven profesor na katedri Drevne istorije na univerzitetima u Breslauu, Berlinu... Loža u Berlinu se smatra kao "Istok" Majerove inicijacije u treći stepen, kao masona majstora. Hamburg je verovatno mesto inicijacije Majera u prvi, učenički stepen.

ISTORIJSKI izvori ukazuju da su Obrenovići koji su bili na čelu Srbije (ne svi!) pripadali masoneriji. To isto važi i za mnoge iz pobočnih linija. Aleksandar V. Todorović i Branko S. Božanić, knjigom "Knez Miloš vladar i mason"(Vukotić medija, Beograd 2017) dokazuju da je i on bio mason.

To dokazuje i citat grupe masona Srba i Hrvata iz Austrougarske, pisan 1890. ijekavicom "Većini naše sveslavenske bbr. (braće masona) koji su na Vječnom Istoku (preminuli) i nas živućih častni uzor za nacionalnooslobodilački rad sa ll. (ložama) kod nas i u Evropi, bio je rad srbske i bbr. iz inostranstva u vrijeme kneza Miloša Obrenovića, brata Slz. (Slobodnih zidara)". Ovaj tekst se nalazi u privatnom arhivu u Italiji, a dat je na uvid autoru ovog feljtona.

SUTRA: Ustanak pod templarskom zastavom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)