PRIVREDA U "PLUSU" 433,5 MILIJARDI: Preduzeća u Srbiji 2020. završila sa dobitkom za petinu većim nego u 2019.

S. BULATOVIĆ

24. 04. 2021. u 10:00

PRIVREDA Srbije prošlu godinu je završila sa profitom od 433,5 milijarde dinara, što je za petinu bolji rezultat od prethodne. Većina sektora je i u vremenu pandemije upisala "plus" u poslovne knjige, ali apsolutni dobitnik otežanih uslova poslovanja je - trgovina na veliko i malo. Trgovci su zaradili dobit od čak 134,8 milijardi i ona je za 81 odsto veća nego godinu pre. Saobraćaj i skladišta, kao i smeštaj i ishrana, poneli su teret krize - prvi sa "minusom" od 11,5 milijardi, a drugi sa 9,1 milijardom manjka.

ПРИВРЕДА У ПЛУСУ 433,5   МИЛИЈАРДИ: Предузећа у Србији 2020. завршила са добитком за петину већим него у 2019.

Kupovina u trgovinskim lancima / Foto D. Pozderović

Podatke je sumirala Agencija za privredne registre analizirajući finansijske izveštaje sačinjene za statističke potrebe. I prema podacima za 106.111 privrednih društava, broj zaposlenih je povećan za 43.592, a plate za 9,5 odsto. Izveštaje je predalo i 112.103 preduzetnika, koji upošljavaju u proseku po dva radnika.

- Izdvajaju se tri grupe delatnosti, prva su sektori koji su uvećali obim aktivnosti i rezultat - objašnjava Ružica Stamenković, registrator u Registru finansijskih izveštaja. - Pored trgovine, prerađivačka industrija je povećala rezultat za 12,6 odsto, građevinarstvo za 72,6 odsto, informisanje 19,6 odsto, snabdevanje električnom energijom je uvećalo profit 6,6 puta, ali ćemo tek kada dobijemo napomene uz izveštaje moći da tumačimo kako je do tolikog povećanja došlo. Poljoprivreda je ušla u profitabilne delatnosti.

Drugu grupu sektora čine oni koji su pretrpeli posledice korone, ali su se zadržali na granici profitabilnosti. To su poslovi sa nekretninama, čiji je dobitak smanjen za četiri petine. Rudarstvo je istopilo 93 odsto rezultata iz ranije godine, a umetnost, zabava i rekreacija je izgubila 78,9 odsto ranijeg profita.

- U trećoj grupi sus sektori koji su pretrpeli ozbiljne gubitke. To su saobraćaj i skladište, koji imaju gubitak od 11,5 milijardi dinara i ugostiteljstvo sa manjkom od 9,2 milijarde dinara - istakla je Ružica Stamenković. - Najveći doprinos dala su srednja i mala preduzeća, koja su uvećala rezultat za jednu trećinu. Najveći rezultat postigla su velika, dok su mikropreduzeća ostala u sferi negativnog poslovanja. Imala su 13,3 milijarde dinara gubitka. Više od polovine dobiti, 51 odsto, ostvareno je u Beogradskom regionu.

Novosti

VLASNICI, UPIŠITE SE

FRIMA iz Bečeja, iako aktivno ne posluje od 2018. godine, ovih dana će morati da isplati ukupno 550.000 dinara kazne, jer nisu upisali stvarnog vlasnika. Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić, apeluje još jednom na sve da ne zaborave na obavezu i upišu se u registar.

- Počeli smo prošle godine da podnosimo prekršajne prijave - kaže Lučić. - Zakon je propisao ko mora da prijavi stvarnog vlasnika i mi još jednom apelujemo na ljude da to urade. Naročito udruženja građana, jer mnoga još ne znaju da to treba da učine.

JAVNA, OPET, POZITIVNA

U 2020. godini je poslovalo 545 javnih preduzeća. Vratila su se na staze dobitka, pa su ostvarili profit od 29,6 milijardi dinara. To je 6,8 odsto dobiti cele privrede. Imali su rast aktivnosti za 1,7 odsto i smanjenje rashoda za 2,2 odsto. Smanjili su i broj zaposlenih za 1.194. U njima radi tako 114.451 zaposleni, što je 9,4 odsto angažovanih na nivou privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SJAJNE VESTI ZA RUSIJU: Oglasio se MMF, brojke premašile očekivanja