NA PUTU DO EGEJA SVE TESTIRAJU: Posle više od 300 dana Grčka otvorila granicu, kretanje dozvoljeno samo u mestu gde je plaćen boravak

J. Subin

20. 04. 2021. u 06:34

GRČKA je u ponedeljak i zvanično, posle gotovo 300 dana, ponovo otvorila granice za naše državljane. Putnici iz Srbije mogli su da uđu na dva granična prelaza preko Bugarske, a nadležne sanitarne službe u Grčkoj uradile su svakom putniku brzi test, bez obzira na to da li ima potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR.

НА ПУТУ ДО ЕГЕЈА СВЕ ТЕСТИРАЈУ: После више од 300 дана Грчка отворила границу, кретање дозвољено само у месту где је плаћен боравак

Prelaz Promahonas između Bugarske i Grčke / Printskrin TV Prva

Gužve se nisu ni očekivale, naročito jer se zna da je u Grčkoj i dalje na snazi policijski čas, da je turistima ograničeno kretanja samo u mestu gde imaju uplaćen boravak, kako i da restorani i kafići ne rade. Osim državljana Srbije, Grčka je dozvolila ulazak stanovnicima EU, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Ovo je samo priprema za otvaranje turističke sezone, koja je najavljena za 14. maj - kazao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Otvaranje granica je najviše za ljude koji u Grčkoj imaju nekretnine ili onima koji treba da putuju iz poslovnih razloga. Mi nikada nismo imali u ovo vreme organizovane ture. Turistička sezona, inače, počinje krajem maja.

Kako objašnjava Seničić, svi očekuju da će od 14. maja, doći i do popuštanja mera. Tada bi trebalo da počnu i hoteli da rade, restorani, ali i da našim građanima bude omogućeno da ulaze preko Severne Makedonije i prelaza Evzoni.

- Do tada bi trebalo da bude i potpisan Sporazum sa Grčkom, koji će omogućiti našim građanima da putuju sa potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR ili antigenskim testom - istakao je Seničić. - Za sada su prihvaćeni sertifikati sa bilo kojom vakcinom. Sada deca do 10 godina ne moraju da imaju negativan test, a nadamo se i da će se ta granica pomeriti.

Na društvenim mrežama pojavili su se komentari naših putnika koji su prešli granicu. Među njima ima i onih koji su pošli u grčku prestonicu na kratak odmor. Svi su bili testirani na graničnom prelazu, iako je rečeno da će izbor biti nasumičan. Srpskim vakcinisanim putnicima najviše je zasmetao brzi test, jer su očekivali da će moći "lagodno" da uđu u Grčku.

Svi moraju da imaju i popunjen PLF formular, ne stariji od 24 sata. Tu se unose osnovni podaci o putniku i gde će da boravi u Grčkoj. Kada se formular pošalje dobija se QR kod. Može da ostane na telefonu ili da se odštampa, jer se obavezno pokazuje na graničnom prelazu.

STARE CENE

CENE aranžmana su na nivou onih iz 2019. godine i nije bilo nekih većih povećanja, kazao je Seničić. Građani zovu turističke agencije, raspituju se za aranžmane, ali ih i dalje najviše interesuju zamenska putovanja i vaučeri.

POLICIJSKI ČAS OD 19 DO PET SATI

NACIONALNI policijski čas u Grčkoj trenutno traje od 19 časova uveče, sve do pet ujutru. Vikendom počinje dva sata kasnije. Maske su obavezne i na otvorenom, a rade samo prehrambene prodavnice, pijace i apoteke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)