ZAKLJUČAK REGIONALNE KONFERENCIJE "MONEY FAIR 21": Srbija je adekvatno odgovorila na krizu izazvanu pandemijom

Tanjug

18. 04. 2021. u 21:54

PRETHODNA godina je društvu i privredi donela nove izazove, ali odgovorna ekonomska politika Srbije, niska inflacija i stabilan finansijski sistem omogućili su pravovremen i adekvatan odgovor na te izazove, jedan je od zaključaka regionalne onlajn konferencije "Money Fair 21".

ЗАКЉУЧАК РЕГИОНАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ MONEY FAIR 21: Србија је адекватно одговорила на кризу изазвану пандемијом

D. Balšić

Na konferenciji je, između ostalih, govorila guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković koja je ocenila da će se Srbija od posledica pandemije korona virusa oporaviti u toku ove godine.

Prema njenim rečima, Srbija je u mnogim oblastima ekonomije već dostigla ili prešla pretkrizni nivo, u industriji, izvozu robe, trgovini na malo, kao i po broju zaposlenih.

Kaže da je država odmah sa pojavom globalne krize bez presedana prošle godine donela veliki paket ekonomskih mera u vrednosti od blizu 13 odsto BDP-a, kao podršku srpskoj ekonomiji.

- Time smo očuvali pristup finansijskim izvorima sredstava, kao i još povoljnije finansijske uslove. Time smo podržali domaću tražnju i očuvali stabilnost u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji. Upravo su obimnost paketa, dobra odmerenost mera, ali i brzina reakcije odigrali ključnu ulogu u sprečavanju prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i na sve druge aspekte života i rada", istakla je Tabaković.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić istakao je na konferenciji važnost komunikacije sa klijentima, javnošću, a posebno brzu reakciju i pružanje odgovora na zahteve klijenata u uslovima kovid-krize.

On vidi ulogu asocijacije upravo u pomoći bankama u digitalizaciji, edukaciji i komunikaciji sa klijentima i širom javnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu