ZAJAM "NA REČ" NIJE ZAŽIVEO: Krediti od 90.000 dinara uz izjavu retko se odobravaju

B. Caranović

29. 03. 2021. u 11:17

PROŠLO je više od pola godine kako je Narodna banka Srbije omogućila da građani mogu da dobiju kredit od 90.000 dinara bez posebnih zahteva, depozita, čak i ako u određenoj banci u kojoj žele da ga uzmu nemaju otvoren račun.

ЗАЈАМ НА РЕЧ НИЈЕ ЗАЖИВЕО: Кредити од 90.000 динара уз изјаву ретко се одобравају

Arhiva

Ta preporuka Centralne banke važi do kraja ove godine, a prema njoj bi bankari trebalo da odobravaju pozajmice na dve godine, samo uz izjavu građana. Kako "Novosti", međutim, saznaju, finansijske ustanove u praksi ovakve kredite retko daju.

Iz Narodne banke Srbije kažu da je reč o jednoj iz seta privremenih mera donetih u cilju olakšavanja pristupa finansiranju građana, minimiziranjem socijalnih kontakata. Olakšica je privremena i nije obavezujuća za banke.

- Ovakve kredite banka može odobriti klijentima fizičkim licima do 31. decembra ove godine, a uvedeni su sa namerom da pre svega, preko digitalnih kanala komunikacije, ili maloprodajnih objekata, omogući odobravanje kredita manjih vrednosti sa kraćim rokovima dospeća po pojednostavljenoj i bržoj proceduri - kažu u NBS. - Prilikom odobravanja takvih pozajmica relevantan dokaz o zaradi i zaposlenju predstavlja izjava dužnika.

Iz Udruženja banaka Srbije potvrđuju da je bankama data mogućnost da odobravaju ovakve kredite, ali bez obaveze da oni po automatizmu budu odobreni.

- Na bankama je da svojom poslovnom politikom i procenom rizika predvide takvu mogućnost, ukoliko u tome prepoznaju svoj tržišni interes - objašnjavaju u UBS. - S obzirom na to da ne postoji obaveza izveštavanja banaka po pitanju ove specifične vrste kredita, ne postoji podatak koliko je ovakvih zajmova realizovano.

NBS je usvojila Odluku o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima. Odluka je stupila na snagu 28. avgusta prošle godine. Građani tvrde da bankari u praksi ne daju ovakve pozajmice, a bankari da za njih i nema interesovanja.

OLAKŠANA PROCEDURA

ODLUKOM je trebalo da privremeno, po olakšanoj proceduri, stanovništvo dobije pristup kratkoročnim dinarskim kreditima - gotovinskim i potrošačkim, do određenog iznosa. Kao jedini relevantan dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji dužnika u poslednja tri meseca, trebalo bi da se prihvata potpisana izjava, data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri