BITKOINU PRETI SUDBINA ZLATA IZ 1934. GODINE: Države žele monopol nad valutama smatra milijarder

Novosti online

25. 03. 2021. u 21:34

NAJPOZNATIJOJ kriptovaluti na svetu poslednjih meseci raste popularnost i vrednost, ali bitkoin bi uskoro mogao da se suoči sa velikim otporom vlada u svetu, koje žele da obuzdaju decentralizovanu valutu, navodi milijarder i osnivač kompanije „Bridžvoter asošijejts“ Rej Dalio.

БИТКОИНУ ПРЕТИ СУДБИНА ЗЛАТА ИЗ 1934. ГОДИНЕ: Државе желе монопол над валутама сматра милијардер

Foto: Free Images Pixabay

„Svaka zemlja ceni svoj monopol nad kontrolom ponude i potražnje. Ne želi druge valute, jer stvari mogu da izmaknu kontroli. Mislim da je vrlo verovatno da ćete ga (bitkoin), pod određenim spletom okolnosti, zabraniti na način na koji je zlato bilo zabranjeno“, rekao je Dalio.

On je za „Jahu fajnens“ pomenuo kontroverzni akt iz 1934. godine, koji je potpisao američki predsednik Frenklin Ruzvelt, kojim je okončano privatno posedovanje i upotrebu zlata kao novca. Akt je takođe uspostavio devizni stabilizacioni fond kao rezervu za stabilizaciju američkog dolara.

Prema navodima investitora, lista pozitivnih osobina bitkoina uključuje bezbednost i mogućnost da posluži kao alternativna imovina i potencijalno skladište vrednosti.

„Bitkoin se dokazao tokom poslednjih 10 godina“, dodao je.

Međutim, Dalio je bitkoin okarakterisao kao potencijalnu pretnju kontroli koje svetske vlade imaju nad bankarskim sistemom, prenosi RT.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)