RIBA SKUPA I PO STAROJ CENI: Vaskršnji post koji je počeo u ponedeljak i traje do 2. maja može više da košta od uobičajene ishrane

E. B. T.

17. 03. 2021. u 11:00

CENE ribe u hipermarketima i ribarnicama su iste kao lane. To je dobra vest za sve srpske porodice koje se pridržavaju vaskršnjeg posta, jer će to biti jedna od glavnih namirnica na njihovoj trpezi do 2. maja.

РИБА СКУПА И ПО СТАРОЈ ЦЕНИ: Васкршњи пост који је почео у понедељак и траје до 2. маја може више да кошта од уобичајене исхране

Arhiva

Kako saznajemo, potražnja za ribom još nije povećana, ali trgovci to uskoro očekuju. Ribarnice najavljuju popuste vikendom, a hipermarketi će imati uobičajena akcijska sniženja. Raznovrsnu ponudu, od kuvanih jela do najrazličitijih vrsta pita, pripremile su firme i pekare koje se bave keteringom.

Potrošači inače, a i tokom posta, od ribe najviše pazare pastrmku i šaran, čija je cena povoljnija i kreće se od 320 do 520 dinara za kilogram. Među najjeftinijim su skuša i oslić od 220 do 350 dinara. Tražene su i skuplje vrste morske ribe, kao što su brancin i orada, za koje treba izdvojiti od 900 do 1.100 dinara. Fileti lososa su od 1.700 do 1.950 dinara. Ubedljivo najskuplji je sušeni bakalar, koji prodaje retko koja ribarnica, a kilogram košta 4.790 dinara.

- Naša porodica uvek posti, a dobro je da se cene ribe i povrća uglavnom nisu menjale - kaže Ivana Jović iz Beograda. - Mi, inače, jednom nedeljno konzumiramo ribu, a tokom posta češće, obavezno tri do četiri puta.

SUVO VOĆE POVOLjNIJE NA PIJACI

NA posnoj trpezi su obavezni jezgrasto i sušeno voće, koje je prilično skupo. U svakom slučaju cene ovih namirnica su znatno povoljnije kada se pazare u rinfuzu na pijaci ili u prodavnicama koje su poznate pod nazivom "zdrava hrana". Za kilogram tako kupljenog badema, lešnika i oraha treba izdvojiti od 700 do 1.100 dinara. Suve šljive su od 250 do 350 dinara, smokve od 500 do 650, a suve kajsije idu i do 800 dinara. Svi ovi proizvodi su znatno skuplji, ako se pazare upakovani u marketima.

Brojne familije, ipak, neće biti u mogućnosti da često imaju ovu zdravu namirnicu na trpezi. Jana Marković ističe da je hrana skupa.

- Mi smo mnoge vrste povrća ostavili u zamrzivaču, i pripremili raznovrsnu zimnicu i to nam sada dobro dođe - navodi Jana. - Pravimo posne pite, jela od krompira, pasulj, a ribu jednom nedeljno.

 

Novosti

S druge strane, mnogi ne stižu da kuvaju, pa kupuju posne obroke koje uslužno pripremaju pojedine firme i pekare. Smatraju da tako uštede i vreme i struju. Porcije kuvanih jela od 300 grama, kao što su grašak, boranija, prebranac, koštaju oko 260 dinara. U jednoj poznatoj beogradskoj pekari, u ponudi imaju i pite sa ribom i sa biljnim sirom.

- Sada su najtraženije sa krompirom i pečurkama - kaže radnik te pekare.

- Uglavnom naručuju za dostavu. Izbor je veliki. Kilogram većine pita košta 450 dinara, a među njima su i sa patlidžanom, sa kupusom, tunjevinom... Nešto skuplje, 530 dinara su sa mesom dimljenog šarana. Slatke pite su isto 450 dinara, a imamo sa bundevom, višnjama, jabukama, šljivama...

Tokom posta su posebno popularni namazi od humusa, a pakovanje od 200 grama uglavnom košta oko 130 dinara. Mnogi koriste i zamene za mleko i mlečne proizvode. Litar napitka od badema i kokosa košta od 240 do, čak 400 dinara, a 250 grama jogurta i kiselog mleka od soje od 150 do 220 dinara.

POTRAŽNjA ZA KELjOM

NA zelenim pijacama u Beogradu kilogram krompira košta oko 80 dinara, dok u unutrašnjosti može da se nađe i za 40, pasulj je od 350 do 400, a širom Srbije ga ima i za 220 dinara. Na prestoničkoj "Veletržnici" potražnja za keljom je udvostručena u odnosu na prethodni period. Na tom kvantašu košta od 40 do 60 dinara, dok je na zelenim pijacama u Beogradu od 100 do 150, a u unutrašnjosti se prodaje od 40 do 100 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024