POZAJMICA BILO 10 ODSTO VIŠE: Narodna banka Srbije objavila izveštaj o kreditnoj aktivnosti u 2020.

B. Ca.

15. 03. 2021. u 10:41

DOMAĆA kreditna aktivnost je prošle godine, treću godinu zaredom, ostvarila gotovo dvocifren rast i iznosila 9,9 odsto, što je među najboljim rezultatima u regionu. Posmatrano na nivou godine, stanje kredita povećano je kod svih delatnosti, a najviše u sektoru nekretnina, saobraćaju i građevinarstvu.

ПОЗАЈМИЦА БИЛО 10 ОДСТО ВИШЕ: Народна банка Србије објавила извештај о кредитној активности у 2020.

Arhiva

Ovo je podatak iz izveštaja Narodne banke Srbije o trendovima u kreditnoj aktivnosti u četvrtom tromesečju prošle godine. Veliki rast kredita se objašnjava kao rezultat odlične realizacije početkom godine, ublažavanja monetarne politike NBS, omogućenog zastoja u otplati pozajmica i odobravanja zajma iz garantne šeme.

Ukupni plasmani banaka su u 2020. povećani za 10,7 odsto, čemu je pored rasta kreditne aktivnosti doprinelo i ulaganje banaka u dinarske korporativne obveznice u drugoj polovini godine.

- Krediti privredi na nivou godine povećani su za 114,4 milijarde dinara, dok su posmatrano samo na nivou četvrtog tromesečja, smanjeni za 6,7 milijardi - piše u izveštaju. - Tokom četvrtog tromesečja poslovne banke su iz garantne šeme odobrile 333,3 miliona evra mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, čime se iznos ukupno realizovanih kredita tokom 2020. približio cifri od milijardu i po evra.

Prema podacima iz izveštaja, krediti stanovništvu su tokom četvrtog tromesečja povećani za 7,8 milijardi dinara, čime je njihov rast lane dostigao 127 milijardi dinara. Porastu su najviše doprineli gotovinski i stambeni krediti, a više nego ranije povećano je kreditiranje preduzetnika zahvaljujući pozajmicama u okviru garantne šeme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)