ZA STAN U PROVINCIJI HIPOTEKA U METROPOLI: Banke u manjim mestima ne žele da odobravaju zalog nad stanovima i kućama koji su predmet kupovine

B. Caranović

09. 03. 2021. u 10:36

NAMERAVAJUĆI da kupe stan, žitelji malih, ne tako zvučnih mesta u Srbiji nailaze na vrlo neprijatnu situaciju kada u svojim lokalnim bankarskim ekspoziturama pokušaju da zatraže stambeni kredit.

ЗА СТАН У ПРОВИНЦИЈИ ХИПОТЕКА У МЕТРОПОЛИ: Банке у мањим местима не желе да одобравају залог над становима и кућама који су предмет куповине

Za stan u Surdulici, hipoteka bar u Nišu / Foto D. Mišić

Nije im omogućeno da kao garanciju stave hipoteku na stan koji je predmet kupovine, već im je tražen zalog nad nekom drugom nekretninom u "mestima sa razvijenijim tržištem nepokretnosti". Iako u Udruženju banaka Srbije zvanično kažu da ovakav stav nigde nije oficijelni princip, bankari nezvanično potvrdno klimaju glavom.

Žitelji malog mesta u okolini Šapca Ivana i Momir S. su bili šokirani kada su im u banci rekli da im ne mogu odobriti hipoteku nad dvosobnom nekretninom koju su želeli da kupe. Tražena im je hipoteka nad nekretninom u Beogradu.

- Taj stan, kao i mnogi drugi u selima, varošima i mestima na rubu širom Srbije, gde se godišnje proda jedan, ili nijedan stan, nije finansijski opravdano staviti pod hipoteku kao pokriće kupovine - kažu bankari. - Opravdano je, sa tog stanovišta, da kao sopstvenu zaštitu banke traže hipoteke nad nepokretnostima u gradovima gde je lakše prodati stan.

Poslednji podaci iz izveštaja Republičkog geodetskog zavoda o prometu nekretnina za 2020. godinu pokazali su povećanje u prometu stanova od 2,3 odsto u odnosu na 2019. godinu. Od ukupnog obima novčanih sredstava, gotovo 4,2 milijarde evra, koliko je težilo tržište nekretnina, više od dve milijarde evra odnosno polovina je bila u Beogradu. U Vojvodini 28 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 15 procenata i u južnoj i istočnoj Srbiji samo sedam odsto.

Najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima odnosio se na vrednost prometa stanova - 55 procenata ili 2,31 milijarda evra. Tržište prodaje stanova razvijeno je osim u prestonici i u Novom Sadu, Nišu, Subotici, Pančevu, Kraljevu, Kruševcu... Postoji međutim 19 opština u kojima nije kupljen ni jedan jedini stan i još nekoliko desetina u kojima je prodata tek po koja nekretnina.

Prema ovoj analizi, ukupan broj ugovora koji su Republičkom geodetskom zavodu dostavljeni u 2020. godini je 143.154. Među mestima u kojima, prema podacima za prvu polovinu prošle godine, nije zabeležena nijedna kupoprodaja ni u starogradnji, ni u novogradnji su Bač, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Vladimirci, Vranjska Banja, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žitorađa, Ljig, Malo Crniće, Merošina, Niš Medijana, Osečina, Ražanj, Trgovište, Crna Trava. U mestima Blace, Varvarin, Bački Petrovac zabeležena je po jedna kupovina, a za koji ugovor više u još nekoliko desetina mesta.

Možda je baš ovo razlog što su banke obazrive. Iz Udruženja banaka, međutim, objašnjavaju.

- Opisani slučaj ne postoji kao pravilo, pa ni kao uobičajena bankarska praksa - kažu u UBS. - Verujemo da se radi o nečemu specifičnom za ovaj primer i to bi klijent morao da razjasni sa svojom bankom.

Bankari kažu da je hipoteka osnovno sredstvo obezbeđenja kada je stambeni kredit u pitanju. Hipoteka se uspostavlja nad nekretninom koju želimo da kupimo, a može se uspostaviti i nad nekom drugom nekretninom. Važno je da se svi vlasnici nekretnine slažu da hipoteka može biti uspostavljena. To se reguliše davanjem pravno obavezujućih izjava, odnosno saglasnosti o uspostavljanju hipoteke nad nekretninom od strane svih vlasnika.

TEK TREĆINA NA KREDIT

NAJVEĆI udeo kreditnog finansiranja stanova u prometu u 2020. godini bio je zastupljen u Vranju - 63 odsto, a u još četiri grada je zabeleženo učešće kreditnog finansiranja stanova iznad 40 procenata - Kragujevac, Kraljevo, Čačak i Užice. Gotovinsko plaćanje prometa stanova sa udelom iznad 80 odsto imali su Novi Pazar, Prokuplje, Loznica, Bor, Kruševac. U 2020. godini stanovi u novogradnji su u 66 odsto prometa plaćeni gotovinom u odnosu na 34 odsto plaćenih iz kreditnih sredstava.

VIŠE POZAJMICA

PREMA poslednjim podacima iz kreditnog biroa, na kraju januara je zabeleženo 132.193 korisnika stambenog kredita. Oko 477.974 miliona dinara je dug bankama na osnovu stambenih kredita. To je u odnosu na godinu ranije za oko 50.000 miliona dinara više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024