DIGITALIZACIJA REŠAVA PROBLEME: Premijerka Ana Brnabić na predstavljanju 13. izdanja "Sive knjige"

S. B.

23. 02. 2021. u 22:30

MANjE opterećenje zarada, uspostavljanje registra neporeskih prihoda, jednostavnija prijava sezonskih radnika, ukidanje papirne uplatnice, baš kao i naknade za konverziju zemljišta u pravo svojine našli su se na vrhu prioriteta ovogodišnje "Sive knjige". Među najvažnijim inicijativama privrede su i pokretanje registra poljoprivrednih gazdinstava i subvencija i objedinjenog uverenja o plaćenim porezima.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ: Премијерка Ана Брнабић на представљању 13. издања Сиве књиге

Foto Tanjug

Poslednje, trinaesto, izdanje "Sive knjige" pred nadležne delegira 100 preporuka. U prethodnoj godini dva zahteva su potpuno, a 11 delimično rešena. U novom izdanju, međutim, zamenilo ih je 13 novih. NALED-ova knjiga ove godine sadrži i 15 inicijativa označenih kovid-bedžom, jer bi njihovo sprovođenje posebno značilo biznisu u doba pandemije.

- Prethodna godina je bila godina digitalizacije - istakla je u utorak premijerka Ana Brnabić. - Koliko toga možemo, pokazali smo pre svega uspostavljanjem efikasnog informacionog sistema za upravljanje vakcinacijom i organizacijom imunizacije, tako da je za manje od mesec dana vakcinu dobilo više od milion građana. Pokrenuli smo i elektronske javne nabavke, kao i elektronsku dostavu rešenja katastra i poreskih rešenja za preduzetnike paušalce. I kada pogledam prioritetne preporuke "Sive knjige", vidim da je većini zajednički imenitelj digitalizacija. Mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe da veći deo bude rešen.

Od prethodne "Sive knjige" zaživela je elektronska dostava rešenja katastra, što će osetiti skoro pola miliona građana koji prometuju nekretninama svake godine. Za pola godine sprovedeno je 11.000 elektronskih javnih nabavki. Donet je novi Zakon o fiskalizaciji i najavljeno uvođenje e-faktura. Od prvog izdanja "Sive knjige" rešena je potpuno ili delimično 131 preporuka, od ukupno 268.

- U ovim izazovnim vremenima strateški prioriteti su se opravdano pomerili ka najvažnijim pitanjima - očuvanju ljudskih života i radnih mesta - i verujem da smo u tim okolnostima svi radili najbolje što možemo i pomogli gde je najpotrebnije - istakao je Dejan Đokić, predsednik IO NALED-a. - Odmah po proglašenju vanrednog stanja NALED je predložio set od 10 prioritetnih mera za podršku privredi, kao i više desetina sektorskih preporuka, i uspostavili smo platformu za prikupljanje donacija najugroženijim lokalnim zajednicama

PRIZNANjA REFORMATORIMA

SPECIJALNA priznanja za doprinos reformama dobili su državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić i direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović. Timsko priznanje pripalo je Goranu Stamenkoviću, pomoćniku ministra zdravlja, Milanu Pašiću, pomoćniku ministra prosvete, Danijelu Nikoliću, pomoćniku generalnog sekretara Vlade, i Stefanu Badži, savetniku u kabinetu premijerke. NALED je tradicionalno dodelio i posebna priznanja predstavnicima medija. Nagrađeni su Ilija Cerović, v. d. direktora Televizije Beograd i Aleksandar Milošević, urednik ekonomske rubrike u dnevnom listu "Danas".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!