MUKE ZBOG KAZNE NA MAĐARSKOM: Novčane naknade za prekršaje u Evropskoj uniji nije lako platiti iz naše zemlje

B. Caranović

11. 01. 2021. u 12:00

OBAVEŠTENjE da su tokom boravka na prostoru Evropske unije naši državljani napravili neki prekršaj, najčešće dobijaju na graničnim prelazima.

МУКЕ ЗБОГ КАЗНЕ НА МАЂАРСКОМ: Новчане накнаде за прекршаје у Европској унији није лако платити из наше земље

Foto Tanjug

Uglavnom su to saobraćajni prekršaji, ali mogu biti i za prekoračenje dozvoljene dužine boravka u zemljama EU. Naši građani imaju opciju da novčane kazne plate na granici, ili kad se vrate u zemlju, preko deviznog računa banke. To, međutim, nije uvek jednostavno, a ako je kazna pisana na granici sa Mađarskom, može da se pretvori u noćnu moru.

Nedavno je na povratku iz Nemačke, Beograđanin Predrag N. na graničnom prelazu iz Mađarske u Srbiju, obavešten da je zbog prekoračenja dozvoljene dužine boravka u EU, dužan da plati kaznu u protivvrednosti od oko 100 evra. Mađarski carinici su mu odredili kaznu izraženu u forintama. Pošto je na carini bila gužva, naš čitalac odlučio je da penal plati u Srbiji. Nije ni slutio da to neće biti tako jednostavno.

- Sigurno bih na granici sačekao da platim, da sam mogao i da pretpostavim da ću u Beogradu danima ići od jednog do drugog šaltera banaka - kaže naš sagovornik. - Prvo sam otišao u lokalnu filijalu svoje banke u kojoj imam otvoren devizni račun, ali me je službenik na šalteru posle tumačenja odbio i uputio na kolegu u popodnevnoj smeni.

OD 25 O 1.500 €

NAJČEŠĆE kazne u inostranstvu su za saobraćajne prekršaje. Tako su, recimo, za nekorišćenje sigurnosnog pojasa kazne od 25 do 350 evra, prevoz dece van dečjeg sedišta 200-350 evra, a prolazak kroz crveno svetlo 70-1.500 evra. Godišnje oko 2.000 kazni stigne na kućne adrese vozačima koji su prekršili propise u zemljama EU. Ukoliko se kazna ne izmiri na vreme, sledi zabrana ulaska u EU.

Kako naš sagovornik kaže i ponovni odlazak je bio bezuspešan. Pokušao je i u nekoliko drugih finansijskih ustanova da plati kaznu, ali su ga slali iz jedne u drugu banku i na kraju čak i u Narodnu banku Srbije.

- U centralnoj banci su me obavestili da ne rade sa fizičkim licima, začuđeni da to nije završeno u matičnoj finansijskoj ustanovi - objašnjava Predrag N.

Foto Tanjug

- Pokušao sam na internetu da saznam šta dalje i na forumuma video da nisam jedini sa ovakvom situacijom i da je uglavnom problem što je kazna na mađarskom, a službenici ne znaju jezik i plaše se da nešto ne pogreše. U svakom slučaju, mislim da je nedopustivo da se klijent bilo koje banke šalje da obilazi šaltere zbog jednostavnog konvertovanja valute iz jedne u drugu i prenosa novca sa deviznog računa na račun stranog državljanina.

NIJE ČESTO

BANKARI smatraju da plaćanje kazni napravljenih u inostranstvu nije često, pa se zato dešava da službenici nisu dovoljno upućeni. Dodaju da nema nikakvih prepreka da klijent obavi transakciju, ako ima relevantan dokument na osnovu kojeg bi moglo da se obavi plaćanje, a koji sadrži: naziv nalogodavca - ime i prezime, adresu i mesto korisnika i instrukciju za izvršenje plaćanja, koja će sadržati IBAN inokorisnika, kao i BIC banke inokorisnika priliva.

Da je u suštini tako, potvrdili su nam u NBS.

- Prema propisima kojima se uređuje platni promet sa inostranstvom, ne postoje ograničenja da banka u Republici Srbiji za domaće fizičko lice, sa njegovog deviznog računa, izvrši nalog za plaćanje prema inostranstvu na osnovu dokumenta kojim se dokazuje obaveza tog plaćanja, što je u ovom slučaju kazna za učinjeni prekršaj - objašnjavaju iz NBS.

- Ukoliko je problem nastao iz razloga što sagovornik "Novosti" ne poseduje račun, trebalo bi najpre da otvori devizni račun u nekoj od banaka na koji bi položio stranu efektivu i istovremeno dao nalog da, uz dokument koji poseduje, izvrši plaćanje prema inostranstvu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati