POŠTENI, ZELENI I DIGITALNI OPORAVAK: Portugal od danas na čelu EU uz jedinstven moto

Tanjug

01. 01. 2021. u 10:46

PORTUGAL od danas preuzima šetomesečno predsedvanje Savetom EU uz moto "Pošteni, zeleni i digitalni oporavak".

ПОШТЕНИ, ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ ОПОРАВАК: Португал од данас на челу ЕУ уз јединствен мото

Foto: Printscreen/Tviter/@2021PortugalEU

Privredni oporavak, klimatska i digitalna tranzicija i jačnje strateške autonomije EU prioriteti su koje je Lisabon zacrtao u svojoj agendi uz napomenu da dolazi vreme za realizaciju svih "revolicionarnih odluka" donetih tokom nemačkog predsedavanja.

Portugal će se po četvrti put naći na čelu EU, a drugi put u formaciji tzv "predsedničkog tria" koji još čine Nemačka kao prethodnik i Slovenija kao sledbenik.

U Lisabonu naglašavaju da će naredni period, kao i njihovo predsedavnje, biti prvenstveno obeleženi početkom primene paketa za opravak EU nakon krize koju je izavala pandemija Kovid19. 

Šef diplomatije Portugala, Augusto Santos Silva, kae da bi u narednih šest meseci želeo da u novinskim naslovima pročita da je Portugalija napredovala u sprovođenju svih programa i propisa utvrđenih u sporazumu o višegodišnjem finansijskom okviru, da su svi nacionalni planovi otpornosti i oporavka u potpunosti funkcionalni, ali i da je ogromna kampanja vakcinacije u Evropi efikasna.

Želeo bi da pročita, kako kaže i da je usvojen Evropski klimatski zakon, da se odvija debata o digitalnoj agendi, da su pokrenuti novi odnosi sa SAD, Indijom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

- Moto našeg predsedništva je "Vreme je za isporuku: pošten, zeleni, digitalni oporavak" i mislim da ovo obuhvata sve što nam je trenutno potrebno u Evropi. Ovo je vreme za delovanje, konkretizaciju i postizanje rezultata na osnovu odluka i revolicionarnih izbora koje smo napravili u prehodnim mesecima - kaže Silva. 

Na internet stranici portugalskog predsedavanja pored pririteta - oporavaka i očuvanja evropskih vrednosti, navodi se implementacija Evropskog zelenog sporazuma, potpisvanje prvog Evropskog zakona o zaštiti klime kao i promocija inovacija i ubrzanje digitalne transformacije.

Jačanje socijalnih prava, promocija evropskog socijalnog modela, jednakost polova i borba protiv diskiriminacije treći su na listi portugalskih prioriteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)