BIOGASNE ELEKTRANE DONOSE PROFIT I ČUVAJU ŽIVOTNU SREDINU Srbija razvija obnovljive izvore energije

E.B.T.

28. 12. 2020. u 12:02

ODRŽIVI razvoj biogasnog sektora je važna tema za ministarstva energetike i poljoprivrede, a država se svojim strateškim dokumentima jasno opredelila da koristi sopstvene resurse u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

БИОГАСНЕ ЕЛЕКТРАНЕ ДОНОСЕ ПРОФИТ И ЧУВАЈУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ  Србија развија обновљиве изворе енергије

Foto Tanjug

Ovo je istakla ministarka energetike Zorana Mihajlović tokom današnjeg razgovora sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. 

-Tu smo da radimo zajedno na razvoju biogasa i elektrana u ovoj oblasti – kazala je Mihajlovićeva. -   -Ministarstvo menja Zakon o energetici, a donećemo i potpuno novi zakon o OIE, jer nam je cilj da energetski sektor u Srbiji unapredimo, s obzirom na stratešku važnost za privredni razvoj države.

Nedimović je istakao da je poslednjih nekoliko godina povećan razvoj velikih farmi, posebno kada je reč o tovnom govedarstvu i da se pojavom biogasnih postrojenja za organski otpad dobija profit i vodi računa o zaštiti životne sredine.

Biogas je vrsta gasovitog biogoriva koje se dobija procesom anaerobne fermentacije obnovljivih sirovina, organskog otpada iz prehrambene industrije i đubriva i koristi se za proizvodnju toplotne energije, električne energije i kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)