MINISTARSTVO TURIZMA NAJAVLJUJE: Stiže pomoć turističkim agencijama za polise

J.Su.

18. 12. 2020. u 15:19

TURISTIČKE agencije u Srbiji sledeće nedelje mogu da očekuju isplate subvencija za uzimanje polisa osiguranja.

МИНИСТАРСТВО ТУРИЗМА НАЈАВЉУЈЕ: Стиже помоћ туристичким агенцијама за полисе

Foto N. Fifić

Država je za tu meru pomoći izdvojila 150 miliona dinara.

Prema rečima pomoćnice ministarke turizma Renate Pindžo, zahtev za subvenciju do sada je podnela 101 turistička agencija. Sada se radi provera ispunjenosti uslova. Od početka krize sektoru turizma i ugostiteljstva po svim osnovama na ime pomoći dato oko 15 milijardi dinara.

GUBITAK DVE MILIJARDE EVRA

DIREKTOR Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES, Georgi Genov rekao je da bi gubici u ovom sektoru, do kraja godine mogli biti i oko dve milijarde evra.

- Državne mere pomoći učinile da se sačuvaju, ako ne iste plate onda bar većina stalno zaposlenih u sektoru - kazao je Genov. - Nismo nezadovljni merama države, ali su lokalne samouprave i javna preduzeća mogla imati više sluha za probleme u kojima smo se našli, vezano za razne takse i reprogram naših drugih obaveza prema njima.

- Prva dva paketa državna pomoći odnosila na celu privredu, kroz isplatu minimalnih zarada za zaposlene a da su kasnije usledile sektorske mere pomoći za hotelijere u gradovima, kao i pomoć turističkim agencijama kroz subvencionisanje dela troškova polisa osiguranja - naglasila je Pindžo. - Kada je reč o sredstvima za ovaj sektor iz Fonda za razvoj, do 11. decembra odobreno 378 zahteva ukupne vrednosti od 3,1 milijardu dinara.Od ukupnog broja zahteva, 81 se odnosi na turističke agencije i renta-kar kompanije, a njihova ukupna vrednost je 1,17 milijardi, dok je 240 zahteva iz ugostiteljstva i vrede 1,6 milijardi dinara.

Preduzeća iz oblasti putničkog saobraćaja podnela su 57 zahteva a njihova vrednost je 524 miliona dinara. Devizni priliv od turizma, za prvih osam meseci ove godine iznosio 855 miliona evra, što predstavlja pad od 26,7 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode