OPŠTINE ĆE DODATI ZA PROZORE: Sprema se nov model podrške uvođenju energetske efikasnosti u domovima, evo kako će to izgledati u praksi

S. Bulatović

13. 12. 2020. u 09:27

OPŠTINE i gradovi u Srbiji uskoro će razviti nov model podrške kako bi građani po što povoljnijim uslovima svoje domove učinili energetski efikasnijim.

ОПШТИНЕ ЋЕ ДОДАТИ ЗА ПРОЗОРЕ: Спрема се нов модел подршке увођењу енергетске ефикасности у домовима, ево како ће то изгледати у пракси

Foto M. Anđela

Umesto banke i domaćinstava, lokalne samouprave će dotirati preduzeća koja su neophodna u ovom poslu. Njihove usluge građani će plaćati manje, za deo koji je podmirio lokalni budžet.

Ovaj model pomoći u energetskoj transformaciji razvio je švajcarski projekat "Reforma lokalnih finansija u Srbiji" (RELOF2), u saradnji sa Programom "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji".

- Model predstavlja jedinstven način sufinansiranja svih vrsta investicija u energetsku efikasnost domova, a u saradnji sa privrednim subjektima kao partnerima - objašnjava Ana Jolović, direktor projekta RELOF2. - Opština priprema svu potrebnu dokumentaciju za primenu modela, formira komisiju i putem javnog konkursa bira preduzeća koja će biti uključena u mehanizam podrške. Građani, koji su krajnji korisnici subvencija, takođe se prijavljuju. Oni rade sa odabranom firmom i isplaćuju im iznos umanjen za bespovratna sredstva. Lokalna samouprava, na osnovu zahteva firme, proverava realizovane investicije i uplaćuju predviđeni iznos.

Preduslov da lokalne samouprave koriste ovaj model je da imaju usvojena planska dokumenta javnih politika u oblasti energetske efikasnosti i obezbeđena sredstva u budžetu.

- U Srbiji postoje modeli finansijske podrške na nacionalnom nivou kojim se unapređuje energetska efikasnost, ali ne obuhvataju nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim stambenim objektima, kao ni stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima - kaže Petar Samardžić, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice. - Stoga, želimo da lokalne mere sprovedemo u ovim, nepokrivenim oblastima, da kreiramo energetski orijentisanu lokalnu administraciju. Tokom sledeće godine će fokus svakako biti na sprovođenju epidemioloških mera i oporavak, tako će biti usmerena i budžetska sredstva. Ostaje nam dovoljno vremena da se obučimo, spremimo strateška dokumenta, izradimo program i plan energetske efikasnosti i konkursnu dokumentaciju.

ZGRADE NEEFIKASNE

PODACI kojima raspolaže ovaj projekat pokazuju da je prosečno domaćinstvo u Srbiji, u 2018. godini, trošilo 12 odsto ukupne lične potrošnje na električnu energiju i grejanje. Nepunih 40 odsto domova ima centralno ili etažno grejanje, ali više od 60 odsto nema radijatore. Procenjena prosečna efikasnost individualnih uređaja za grejanje na čvrsta goriva je tek oko 30 odsto. Zgrade čine oko 60 odsto stambenog fonda i najmanje su energetski efikasne. Oko 300.000 domova nema termoizolaciju i troši četiri-pet puta više energije nego kuće u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države