ŠOLAKOVE UCENE VAGAĆE STRANI SUD: "Telekom" tuži "Junajted mediju" i u Luksemburgu i Švajcarskoj

D. Stojaković

11. 11. 2020. u 12:00

PRAVNA borba "Telekoma" i "Junajted grupe", osim pred Privrednim sudom u Beogradu, vodiće se i pred pravosudnim organima u Švajcarskoj i Luksemburgu.

ШОЛАКОВЕ УЦЕНЕ ВАГАЋЕ СТРАНИ СУД: Телеком тужи Јунајтед медију и у Луксембургу и Швајцарској

Ilustracija / Foto Depositphotos

Nove tužbe biće različite od one koja je podneta u Srbiji i odnosiće se na ucenjivanje od strane "Junajteda" prilikom produženja ugovora sa "Supernovom" za kanale poput Sport kluba, N1...

Naime, kompanija kojoj predsedava Dragan Šolak ponudila je nerealno visoku cenu za prenos ovih programa u poređenju sa isteklim dogovorima sa operaterima koji su integrisani u "Supernovu". Osim ucenjivačkog odnosa, paralelno su mediji "Junajted grupe" vodili kampanju protiv "Telekoma", pokušavajući da krivicu za izostanak dogovora svale na nacionalnog telekomunikacionog operatera.

Početkom godine "Junajted" je pokušao manipulacijom da politizuje priču tvrdnjom da je "Telekom" isključio njihove kanale i da se plaši novog ugovora zbog informativne televizije N1. Ovo, kako će da piše u tužbi, ne odgovara istini, jer je "Supernova" htela sve kanale pogotovo sportske i čak nudila mnogo više novca u poređenju sa prethodnim ugovorima.

Do dogovora nije došlo i korisnici "Supernove" su ostali bez mogućnosti gledanja dela premijum sportskog sadržaja, ali i utakmica nacionalne fudbalske reprezentacije. Sudovi u Švajcarskoj i Luksemburgu su izabrani jer se u ovoj drugoj državi nalazi sedište "Junajted grupe".

A alpska zemlja je izabrana i zato što su dogovori oko distribucije kanala dati švajcarskom preduzeću, koje je, takođe, ćerka firma "Junajted grupe", ali i distributer njihovih kanala. Inače, po ovom pitanju "Telekom Srbija" podneo je još u januaru ove godine prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije.

"Telekom" je kako stoji u tužbama bio ucenjivan da potpiše ugovor koji nije u skladu sa zakonom, jer je obuhvatao elemente teritorijalnog razgraničenja između konkurenata. Vršen je pritisak da se potpiše nezakonit ugovor, znajući da nacionalni operater to ne može da potpiše. Nakon toga je usledila medijska hajka.

Kako "Novosti" saznaju, evropske tužbe će biti podnete sledeće sedmice.

ČEKAJU ODŠTETU

KOMPANIJA "Telekom Srbija" u ponedeljak je Privrednom sudu u Beogradu predala tužbu protiv četiri kompanije iz sastava "Junajted grupe". Odštetni zahtev iznosi devet milijardi dinara ili oko 80 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a